Bomba sa Banovog brda izvađena i biće bezbedno aktivirana u Deliblatskoj peščari

banovo brdo bomba
N1

Bomba teška 242 kilograma iz Drugog svetskog rata, izvađena je iz zemlje na gradilištu u Nodilovoj ulici na Banovom brdu, i transporterom će biti preneta u Deliblatsku peščaru gde će biti aktivirana da na bezbednom eksplodira, nezvanično saznaje N1 od pripadnika policije na terenu. Deo stanovnika Banovog brda je zbog današnje akcije evakuisan iz svojih domova, a nekoliko ulica u blizini Hipodroma je zatvoreno za saobraćaj.

Rečeno nam je da bomba ima dva upaljača koja su veoma osetljiva zbog čega će biti preneta na lokaciju u Deliblatskoj peščari, u blizini Kovina, gde će biti aktivirana u kontrolisanim uslovima.

Pripadnike policije koji uklanjaju bombu sa gradilišta obišao je i ministar policije Aleksandar Vulin, koji je izjavio da je zbog uklanjanja bombe evakuisano više od 1.000 građana.

„Imali smo samo jedan problem sa engleskim državljaninom. Kada smo došli do njegovog stana on nije hteo da se evakuiše i na kraju smo morali da ga privedemo u policijsku stanicu“, rekao je Vulin za TV Prva.

banovo brdo bomba
N1

U MUP-u ističu i da stanari neće moći da se vrate u svoje domove dok ne dobiju zvaničnu informaciju od policije da je to bezbedno.

Zbog deaktivacije bombe zatvoreni su delovi Požeške, Zrmanjske i Paštrovićeve ulice, okvirno do 17 časova.

Tramvaji na linijama 12l, 2 i 13 voze skraćeno do Gospodarske mehane, a promenjene su i trase vozila na linijama 23, 37, ; 49, 51, 52, 53, 57, 58, 85, 87, 88 и 560Е.

Volonteri i pripadnici civilne zaštite obavestili su stanare da jutros do 7.00 moraju da napuste svoje domove, a samo manji broj odlučio je da provede dan u obližnjoj školi „Banović Strahinja“.