UKC Niš: Od posledica kovida preminuo akademik Milorad Mitković

Vesti 08. apr 202110:36 2 komentara
N1

Univerzitetski klinički centar u Nišu saopštio je da je od posledica zaraze koronavirusom preminuo Milorad Mitković, akademik SANU, ortopedski hirurg u penziji i profesor hirurgije na Medicinskom fakultetu niškog Univerziteta.

U saopštenju se navodi da je Mitković preminuo kasno sinoć, u 71. godini.

„Čitav svoj radni vek, proveo je radeći u našoj zdravstvenoj ustanovi i svojim inovacijama i patentima u oblasti ortopedske hirurgije, nesebičnim zalaganjem, ogromnom stručnošću i neprestanom željom za usavršavanjem, ostavio je neizbrisiv trag u lečenju deformiteta i najtežih povreda kod pacijenata“, istakli su u UKC Niš.

Mitković je, naglasili su u toj zdravstvenoj ustanovi, rukovodio mnogim naučnim projektima u zemlji i inostranstvu i u naučnom svetu je bio poznat po brojnim patentima.

„Njegov pronalazak – sistem za spoljnu fiksaciju kostiju, koji i danas nosi njegovo ime, za vreme ratova, bio je spasonosan za hiljade ranjenika, dok se u uobičajenoj praksi, primenjuje u zbrinjavanju teških preloma i korekciji urodjenih i stečenih deformiteta“, kazali su u UKC.

Od ostalih pronalazaka, dodali su, široku primenu imaju i samodinamizirajući unutrašnji fiksator skeleta, endoproteza zgloba kuka i sistem za fiksaciju vrata butne kosti.

U saopštenju se navodi da je Mitković bio autor stotine naučnih radova, nekoliko stručnih udžbenika i dobitnik mnogih domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja.

„Smrt profesora dr Miroslava Mitkovića veliki je gubitak za Univerzitetski klinički centar Niš, čitavu naučnu i akademsku zajednicu, ali pre svega za sve nas, koji smo izgubili sjajnog kolegu i dobrog čoveka“, kazali su u UKC, čija je uprava izrazila duboko saučešće porodici oreminulog akademika.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare