UKC Niš: Dnevna potrošnja kiseonika zbog koronavirusa – kao nekada mesečna

Vesti 10. mar. 202114:52
Podeli:
Izvor: Foto: Shutterstock

Broj obolelih u kovid bolnicama u Nišu i kovid bolnici u Kruševcu raste, a potrošnja kiseonika na dnevnom nivou sada je jednaka mesečnoj potrošnji pre izbijanja epidemije koronavirusa, izjavio je direktor Univerzitetskog kliničkog centra Niš (UKC) Zoran Perišić.

Prema njegovim rečima, u Kliničkom centru u Nišu mesečno se potroši između sedam i devet tona kiseonika, a u bolnici u Kruševcu osam tona.

povezane vesti

Perišić je za agenciju Beta kazao da je treći sprat u novoj zgradi Kliničkog centra prošle nedelje vraćen u kovid sistem, a namera uprave UKC-a je da zadrži prvi i drugi sprat u van kovid sistema, jer se na tim spratovima nalaze ortopedija, neurohirurgija, kao i sve hirurške i internističke klinike.

„Ukoliko broj hospitalizovanih pacijenata bude rastao, Ministarstvo zdravlja i i Krizni štab će verovatno razmotriti otvaranje neke nove Kovid bolnice u Nišu“, izjavio je Perišić.

Kako je kazao, to je neko „logično rešenje“, jer je neophodno da se bolnički kapaciteti u Kliničkom centru sačuvaju za lečenje nekovid pacijenata sa juga Srbije, pošto se i dalje najviše umire od srčanih bolesti, a ne od koronavirusa.

Perišić je dodao da je borba protiv raka i dalje jedan od prioriteta zdravstva.

Prema podacima UKC Niš, u kovid bolnicama te ustanove juče se nalazio 241 pacijent, pre samo nedelju dana broj hospitalizovanih pacijenata bio je 206, a pre dve nedelje 151.

U kovid bolnici u Kruševcu zbrinuto je 176 pacijenata, što je skoro duplo više nego pre dve nedelje.

Komentari

Vaš komentar