Uhapšene još tri osobe u Užicu osumnjičene za pranje novca i poresku utaju

Vesti 24. dec 202108:24 0 komentara
Shutterstock

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u nastavku akcije na proveri poslovanja privrednih društava „CFK Group“ i „MG Grafika 023“, uhapsili su B. E. (41) zastupnika PD „MG Grafika 023“, A. R. (50) i M. R. (43) zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo pranje novca, dok se B. E. tereti i za poresku utaju.

Protiv još pet osoba biće podnete krivične prijave u redovnom postupku zbog pranja novca, od kojih se jedna tereti i za poresku utaju.

„Kako se sumnja, B. E. i Z. D. koji se već nalazi u pritvoru, su od 2018. do 2019. godine, robu, za koju su znali da potiče iz kriminalne delatnosti i nabavke bez poslovne dokumentacije o poreklu i prometu robe, iz PD „MG Grafika 023“, a preko PD „CFK Group“ iz Užica plasirali na dalje tržište“, kaže se u saopštenju policije..

Navodi se da je PD „CFK Group“ plaćanje vršila po fiktivnim računima PD „MG Grafika“ iz Česterega, koja je novac dalje transferisala na račune poljpoprivrednog gazdinstva i PD „Vila M&M“ i PD „Kone grafika“ iz Česterega u formalnom i faktičkom vlasništvu osumnjičenog B. E., kao i na račun STR „ONLY Original“ iz Zvečana, sa čijeg računa je novac dalje uplaćivan na račune sedam fizičkih lica.

Potom su, kako se sumnja, fizička lica i vlasnici navedenih privrednih subjekata podigli ukupno 61.412.933 dinara, koristili i predavali ga osumnjičenima i B. E i I. C, koji je u pritvoru.

„Takođe, u toku 2018. i 2019. godine, I. C. Uz pomoć B. E. je, kako se sumnja, na osnovu lažnih računa firme „MG Grafika“, neosnovano iskoristio prethodni PDV od 11.494.000 dinara i neosnovano uvećao troškove PD „CFK Group“ i tako umanjio porez na dobit za oko 13.769.799 dinara“, saopštava MUP.

Na taj način, oni su,kako se sumnja, oštetili budžet Republike Srbije za 25.263.799 dinara.

„Osumnjičenom B. E. je određeno zadržavanje do 48 sati i on će, uz krivičnu prijavu, biti priveden nadležnom tužilaštvu, dok su A. R. i M. R. uz krivičnu prijavu privedeninadležnom tužilaštvu“, zaključuje se u saopštenju MUP-a.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!