Uhapšen u Peći zbog ratnog zločina, Kancelarija za KiM – nastavak zastrašivanja

Vesti 27. jun 202222:007 komentara
Podeli:
Izvor: Ilustracija / Shutterstock

Specijalno tužilaštvo Kosova je saopštilo da je nakon višemesečnog istražnog rada Jedinice za istraživanje ratnih zločina u okviru policije Kosova u saradnji sa državnim tužiocem, uhapšeno lice osumnjičeno za ratne zločine na Kosovu tokom 1999. godine. Kancelarija za Kosovo i Metohiju ocenila da je današnje hapšenje Milorada Đokovića iz Vitomirice nastavljanje zastrašivanja srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Prema navodima tužilaštva, „osumnjičeni je M.D. iz sela Vitomirica, opština Peć, crnogorske nacionalnosti, državljanin Kosova“.

„Uhapšen je zbog sumnje da je počinio krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, sankcionisano članom 142. u vezi sa članom 22. Krivičnog zakonika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije koji je bio na snazi u vreme izvršenja krivičnog dela i odnosi se na ofanzivu srpskih vojnih, policijskih i paravojnih snaga od 7.5.1999. godine u regionu Peći, gde se sumnja da je ubijeno devet civila albanske nacionalnosti, a nestalo još pet osoba“, kaže se u saopštenju.

Po nalogu državnog tužioca, osumnjičenom je određena mera pritvora i policijskog zadržavanja da bi se posle toga u zakonskom roku predmet predao pretpretresnom sudiji.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju: Hapšenje Milorada Đokovića nastavljanje zastrašivanja Srba

Kancelarija za Kosovo i Metohiju ocenila da je današnje hapšenje Milorada Đokovića iz Vitomirice nastavljanje zastrašivanja srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

„Đoković je lišen slobode oko podne, u Peći, pod sumnjom da je izvršio ratni zločin i određeno mu je policijsko zadržavanje od 48 sati. Kancelarija za Kosovo i Metohiju je, kao što to uvek čini u ovakvim slučajevima, privedenom Miloradu Đokoviću obezbedila advokata i svu potrebnu, besplatnu pravnu podršku“, navodi Kancelarija za KiM u saopštenju.

Dodali su da će ta kancelarija izraziti „najoštriji protest“ međunarodnim misijama i organizacijama u pokrajini.

„Optužnice za navodne ratne zločine godinama su instrument kojim se vrši opstrukcija povratka raseljenih Srba, a uzurpatorima srpske imovine pruža otvorena institucionalna podrška“, navode u saopštenju.

Komentari

Vaš komentar