Uhapšen Pančevac zbog sumnje na zloupotrebu službenog položaja

Vesti 11. jul 202213:58 > 16:11 3 komentara
Hapšenje, lisice, policija privođenje
Shutterstock/Vadim Kulikov

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova uhapsili su javnog beležnika iz Pančeva Ž. B. (62) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja, dok će protiv sedamdesettrogodišnjeg advokata, za kojim se traga, biti podneta krivična prijava za krivično delo zloupotreba poverenja. Javnobeležnička komora Srbije saopštila je da je uhapšenom Ž.B. javnobeležnička delatnost prestala pre više od sedam godina.

Sumnja se da je advokat koga su dve osobe, 2015. godine, ovlastile da u njihovo ime proda više njiva u vrednosti od 32.000 evra i isplati njihova dugovanja prema jednoj banci i „Garancijskom fondu AP Vojvodine“, zloupotrebio njihovo poverenje i zemljište prodao za 40.000 evra, dok je 8.000 evra prisvojio za sebe.

Ž. B. se tereti da je advokatu overio kupoprodajni ugovor, iako je znao da on nema ovlašćenje da zaključi ugovor na iznos od 40.000 evra i na taj način mu omogućio da protivpravno prisvoji novac.

Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 sati i on će, uz krivičnu prijavu, biti priveden nadležnom tužilaštvu.

Javnobeležnička komora Srbije navodi da pozdravlja sve akcije nadležnih organa u kojima se utvrđuje odgovornost i onih osoba koje su obavljale javnobeležničku delatnost i, u skladu sa zakonom, uvek je spremna da pruži podršku istražnim organima.

„Ž.B. je obavljao javnobeležničku delatnost u Pančevu od septembra 2014. do oktobra 2015. kada je suspendovan, nakon što je kontrolom Komore utvrđeno niz nepravilnosti u njegovom radu. U disciplinskom postupku izrečena mu je kazna oduzimanja prava na obavljanje javnobeležničke delatnosti, a konačno je rešenjem ministra pravde utvrđeno da je javnom beležniku Ž.B. prestala delatnost pismenim otkazom 30.12. 2015. godine“, saopštila je Komora.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare