Ugostitelji ogorčeni zbog novih mera Kriznog štaba: Kako smo to uvek mi krivi?

Vesti 06. mar. 202119:1888 komentara
Podeli:
Izvor: FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Od podneva do ponedeljka u šest časova na snazi su pooštrene mere zbog epidemije koronavirusa. Prema odluci Kriznog štaba tokom ta 42 sata mogu da rade samo prehrambene prodavnice, apoteke i benzinske pumpe. Međutim, zbog nedovoljno jasne poruke na koga se tačno odnosi zabrana prodaje ostali su otvoreni i pojedini neprehrambeni lokali.

Goste su ispratili, bašte pospremili i katanac na vrata stavili. I to do ponedeljka ujutru, jer je Krizni štab, nakon više dana većanja, odlučio da će kafići i restorani biti zatvoreni tokom celog vikenda. Zabrana rada samo na dva dana je smešna i besmilena, poručuju ugostitelji.

Povezane vesti:

„Priča da može da se radi do 12 je besmislena na toliko nivoa… Zašto su konstantno krivi restorani, kafići i barovi to je fascinantno. Noćni klubovi ne rade 12 meseci, restorani rade do osam i sad govorite da su glavni izvori zaraze, što je neverovatno“, kaže Miša Relić iz Udruženja noćnih klubova i barova.

Pored toga što su smešne, mere stižu i kasno, poručuju poslodavci i tvrde da su neverovatna objašnjenja da ekonomija zemlje zavisi od rada ugostiteljskih objekata.

„Ako su privreda kafići i restorani, onda ne želim da živim u takvoj zemlji. Pričamo o raznim pokušajima razvoja privrede, ako se svede na to da ćemo da propadnemo ako ne rade mesec dana kafići i restorani onda je to apsurdno“, kazao je Nebojša Atancaković, počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije.

Apsurdno je, poručuju, i to što je Kopaonik bio jedino skijalište u Evropi koje je radilo, iako je Krizni štab prethodnih nedelja upozoravao da se epidemiološka situacija pogorošava. Upozoravao je i zamenik gradonačlenika Beograda Goran Vesić da će Beograd i drugi gradovi platiti cenu onoga što se događalo na planinama.

„Smatrali smo da je moglo da prođe i bez njih, ali razumemo potrebu medicinskog dela Kriznog štaba koji ima svoje argumente, kao i potrebu premijerke Ane Brnabić da nađe balans između različitih zahteva.
Ono čemu se nadam je da je ovo poslednji vikend sa restrikcijama“, rekao je Vesić.

Dok se čeka vikend bez ograničenja radnog vremena objekata, građane Srbije više brine ekonomija, nego nove mere.

Narod možda jeste razumeo, ali vlasnici pojedinih objekata nisu. U menjačnicama poručuju da su merama zbunjeni, da u Komunalnoj policiji nisu znali da im kažu da li smeju da rade tokom vikenda, a Krizni štab pozivaju da sledeći put, ukoliko se odluče za oštrije, budu jasniji i precizniji.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar