UG: Telenor saučesnik Telekoma, ne izjašnjava se o dokazima već vređa novinare

Vesti 03. feb 202114:33 > 14:34 38 komentara
United Grupa

United Grupa upozorava da je od kada su novinari N1 otkrili plan Telekoma o saradnji sa Telenorom za uništenje slobodnih medija u Srbiji i progon kompanija United Media i SBB, izložena javnim napadima obe kompanije koji obiluju neistinama.

Skandalozne su i najnovije optužbe češke PPF Grupe koja je vlasnik Telenora, u kojima vređaju novinare istraživače da su zloupotrebljeni od strane United Grupe, iako su oni profesionalno radili svoj posao otkrivajući u interesu javnosti kartelski poslovni plan, saopšteno je iz United Grupe uz ocenu da su takve optužbe još jedna potvrda šta Telenor i PPF Grupa zaista misle o slobodnim novinarima i medijima u Srbiji.

„Neshvatljivo je da se jedna kompanija koja se poziva na evropske principe poslovanja, ni ne ogradi javno od zvaničnog plana rukovodstva Telekoma i dokumenata u kojima ‘crno na belo’ piše da je cilj saradnje uništenje slobodnih medija i progon kompanije SBB. Vreme je da Telenor prestane da obmanjuje građane Srbije i da saopšti javno šta misli o zvaničnim dokumentima Telekoma i da li su im saučesnik u gušenju medija, jer deset dana o tome ćute“, poručuju iz United Grupe.

Screenshot

U saopštenju se ističe i da Telenor umesto otklona od takvih nezakonitih planova, potpuno ignoriše postojanje zvaničnih dokaza i poziva se na “liberalizaciju digitalnog tržista i negovanje efektivne konkurencije” i “veći izbor i tržišnu utakmicu”, negirajući poslovne uslove koji zaista vladaju u Srbiji.

POVEZANE VESTI:

Telenor kao da “živi” u paralelnoj realnosti, budući da je za njih postupanje u skladu sa zakonom udruživanje sa jednim operatorom da bi se uništio treći operator i slobodni mediji, standardna poslovna praksa da njihov konkurent zarađuje od njih kao “jedini isporučilac sadržaja” i u “međusobnim prelascima”, slobodna konkurencija da se u strogoj tajnosti dogovara sa dominantnom državnom kompanijom da se za pristup infrastrukturi dobije ponuda koja je znatno jeftinija od tržišne cene, benefiti korisnika da “budu pod potpunom kontrolom Telekoma”, širenje poslovanja – prelazak u velikom broju korisnika Telenora ka Telekomu, ponuda većeg izbora TV sadržaja – mogućnost izbora između Telekomovih i Telekomovih sadržaja koji se “podrazumeva” jer se koristi Telekomova infrastruktura, navodi United Grupa.

Ako je sve to standard poslovanja, onda imamo veliki problem u poimanju slobodne konkurencije, ocenjuje se u saopštenju.

„Telenor i PPF Grupa prave se neobavešteni o činjenicama koje smo više puta saopštavali javno, a to je da Telekom godinama odbija da odgovori na preko 300 zahteva SBB-a o iznajmljivanju infrastrukture. Neinformisan je Telenor i da nam vlasti u Srbiji i njeni funkcioneri zabranjuju razvoj i ne dozvoljavaju pristup korisnicima, jer za SBB postoje zabranjeni gradovi i opštine. Nisu izgleda nikada čuli ni da ljude u Srbiji ucenjuju radnim mestom u državnoj upravi ili javnom preduzeću da otkažu usluge SBB i pređu na MTS. Nisu navodno ni upoznati sa tim kakvim su pretnjama, a i neistinitim etiketiranjima izloženi novinari N1 i Nove S. Da li je to vizija slobodnog i konkurentnog tržišta koju podržava Telenor“, pitaju iz United Grupe.

U saopštenju se poručuje i da ako Telenor zaista želi da uveri građane Srbije i svoje korisnike da se iskreno bori za slobodno tržište i evropske standarde, kako to navodi zvanično u svojim saopštenjima, neka to i dokaže.

„Neka izađe iz kartelskog sporazuma, odbije da bude oruđe za gušenje slobodnih medija i konkurenata, pa da se zajedno izborimo za istinsku liberalizaciju tržišta u Srbiji i jednaka pravila za sve, koja bi podrazumevala da svi operatori imaju jednaku mogućnost da korisnicima pružaju i fiksne i mobilne usluge, uključujući tu i ravnopravni tretman SBB-a u pružanju usluga mobilne telefonije“, poručuje se u saopštenju United Grupe.

U okviru United Grupe posluje i Televizija N1.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare