Udruženje Roditelj: Veliki oprez u izboru dadilja, birati po sigurnoj preporuci

Vesti 09. avg 202217:30 > 17:32 6 komentara

Predsednica Udruženja Roditelj Dragana Soćanin rekla je za N1, povodom slučaja koji je uznemirio Kruševljane, kada je 35-godišnju žena, dadilja, otela bebu koju je čuvala, da taj slučaj govori mnogo toga. "Dadilje su neophodne, posebno u velikim gradovima, bake i deke nemaju uvek mogućnost da čuvaju, i to što nema ni toliko mesta u vrtićima, otvara nam mnoga pitanja", rekla je ona.

Dodaje je izuzetno veliki problem kako izabrati dadilju.

„Ne postoji zakon o dadiljama. Kada individualno osoba čuva, nismo sigurni da li je ona prošla proveru, kako što prođe svakako ko aplicira da radi u vrtiću ili školi, test da li može da radi sa detetom. Ako dete ima smetnje u razvoju, postoji čitav spektar koji nije zakonski pokriven, roditelji moraju da se snalaze, na kraju je roditelj kriv ili odgovoran zato što je odabrao nekog za dadilju ko nije kompetentan. Ako ne mogu roditelji, bake ili deke, uvek da se biraju dadilje po preporuci, sigurna preporuka, ali da je prošla taj proces i da je sve bilo u redu“, kaže Soćanin.

Povezane vesti:

Ističe da, kada je reč o dadiljama, ne možemo nikako da znamo da li je su sve informacije koje se nalaze na Internetu – tačne.

„Kada imate privatan vrtić, ako je licenciran, postoji neka određena kontrola. Ovde ne postoji, ko ih kontroliše i na koji način, kako one dolaze do porodica, potreban je veliki oprez“, kaže sagovornica N1.

Soćanin navodi da je problem broja mesta u vrtićima veliki, posebno u Beogradu.

„Ostane svake godine neupisane dece, 5.000 prošle godine, videćemo ove godine, to je veliki problem, ostanu ispod crte. Drugi problem je jaz, jer porodiljsko odsustvo traje 12 meseci, do 11. meseca bebe, jaslice su od 12. meseca. Svaki roditelj ima mesec dana da nađe rešenje, da li će iznajmiti dadilju, prave se najveće brzoplete greške – kada se traži dadilja to mora da se radi duži vremenski period, ne može da se uradi od danas do sutra. Preporuka instutucijama, Ministarstvu prosvete da napravi novu šemu gde će deca moći da se primaju i od 11. meseca ili da se produži još jedan mesec porodiljsko, da se pronađe prostor za svu decu koja se prijave za vrtiće“, kazala je Soćanin.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare