Udruženje Koraci dalo preporuke za rad škola tokom pandemije

Vesti 25. avg 202112:03 > 12:48 7 komentara

Udruženje Koraci dalo je preporuke i smernice za rad škola tokom aktuelne pandemije, u čijoj izradi je učestvovalo 15 stručnjaka, predstavnika prosvetnih sindikata i roditelja, u okviru Građanskog Saveta za vanredne i krizne situacije društva "Koraci", rekao je član tog udruženja Marko Oljača.

„U odnosu na prošlu godinu nije se mnogo toga promenilo, osim što sada imamo dostupnu vakcinu, pa smo spremni da izađemo sa preporukama kako se može organizovati obrazovni sistem“ zaključuje Oljača.

Povezane vesti:

Predsednik Udruženja za javno zdravlje Dragoslav Popović rekao je da nastava treba da se odvija što redovnije i što bezbednije.

„Mi šansu nismo iskoristili, nema dovoljno vakcinisane dece i pitanje je da li ćemo imati dovoljno vakcina za najmlađe. Tako da moramo nastavu odvijati sa merama koje smo imali, iako smatram da je vakcinacija jedna od najbitnijih mera“ kazao je Popović.

Jedna od preporuka ovog Udruženja je da škole dobiju veću autonomiju. Predstavnici Udruženja poručuju da pozdravljaju najnovije preporuke Ministarstva i smatraju da daju veću autonomiju školama.

„Ministarstvo bi trebalo školama da obezbedi i uslove da mogu same da organizuju nastavu i nabavljaju sve što im treba jer situacija nije ista u svim delovima zemlje. Ministarstvo takođe mora da prilagodi programe, da niko ne bude defavorizovan, da program bude projektovan tako da se računa recimo da svaka škola može da izgubi 20% fonda časova. Takođe, deca kroz škole treba da uče o epidemiji i vakcinaciji“ zaključio je Aleksandar Baucal, redovni profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu i član Koraka.

Vesna Vojvodić iz Sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“ naglasila je da su doživeli „pad u realnost“ jer je dokument već bio pripremljen i da su juče saznali kako će njihov život izgledati od 1. septembra. Naglasila je da njihovi predlozi nisu razmatrani ni shvaćeni ozbiljno.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare