Udruženje izdavača: Besplatnim udžbenicima se kvalitet obrazovanja unazađuje

Vesti 15. jan 202114:20 > 16:40 34 komentara
N1

Udruženje izdavača udžbenika je saopštilo da bi preuzimanje besplatnih udžbenika suštinski unazadilo kvalitet obrazovanja u Srbiji, jer kompletna ponuda dolazi od strane privatne fondacije i od jednog privatnog izdavača.

U saopštenju se dodaje da se „u javnosti nameće priča o besplatnim udžbenicima“, dok u Udruženju izražavaju sumnju  na „distribuciju udžbenika u PDF formatu javnog izdavača, preko privatne fondacije“.

Povezane vesti

„Nije nam poznato da li ta fondacija namerava ili ne namerava da plaća porez na dodatu vrednost državi za takvu vrstu distribucije udžbenika, hoće li ovim potezom kršiti autorska prava autora tih udžbenika ili neće, ali je sigurno da se krše važeći Zakon o udžbenicima i Standardi kvaliteta udžbenika koji su tim zakonom propisani“, dodaju u saopštenju.

Kako je navedeno, izdavači udžbenika su Zakonom o udžbenicima dužni da prilikom izrade udžbenika poštuju propisane standarde kvaliteta štampe, dužni su da svoje udžbenike prilagode specijalnim formatima za slepe i slabovide učenike, dužni su da svoje udžbenike prevedu na jezik nacionalne manjine na osnovu zahteva Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Sve ovo je samo mali segment onoga što izdavači udžbenika rade kako bi objavili kvalitetan udžbenik i time poboljšali obrazovanje u Srbiji, u odnosu na ono što pomenuta fondacija kao marketinški trik servira javnosti nudeći navodne besplatne udžbenike, ukazuju u Udruženju izdavača.

Udruženje je podsetilo i da država Srbija već godinama vodi računa o socijalno ugroženim kategorijama, deleći im besplatne udžbenike u pravom smislu te reči.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare