Udruženje građana „Konačno rešenje“: Naš naziv postojao i pre nemačke okupacije

Vesti 22. jul 202116:59 3 komentara
Pixabay

Pravni zastupnik Udruženja građana “Konačno rešenje”, o kojem su mediji pisali zbog problematičnog naziva koji je simbol za nacistički progon Jevreja tokom Drugog svetskog rata, saopštio je da namera osnivača nije bila vređanje bilo koje nacije, već da su termin "konačno rešenje" preuzeli iz pravnih akata.

„Naziv udruženja za zaštitu prava građana ‘Konačno rešenje’ proistekao je iz pravnog instituta sadržanog u Zakonu o opštem upravnom postupku, koji se često koristi u pravnoj terminologiji i po definiciji predstavlja akt na koji se više ne mogu izjavljivati pravni lekovi, prevashodno misleći na upravni postupak, odnosno konačno rešenje jeste cilj svakog građanina koji je pokrenuo bilo kakav zahtev o kome organ uprave treba da odluči“, navodi se u saopštenju koje je potpisao Danijel Ristović, zastupnik udruženja.

On ističe da je „plan nemačkog kancelara da se istrebi jedan narod dijametralno suprotan planu i svrsi postojanja Udruženja građana ‘Konačno Rešenje’, a to je pružanje pomoć svim građanima Republike Srbije, bez obzira na veru, rasu i pol da ostvare svoja prava”.

Kao potvrdu da udruženje neguje antifašistike tekovine Ristović navodi i činjenicu da je većina članova ovog udruženja „upravo zbog fašističke okupacije izgubilo nekoliko članova svoje porodice“, ali i da su „istaknuti članovi udruženja upravo romske nacionalnosti koje je ovakvo povezivanje duboko povredilo”.

U saopštenju se navodi i da će „konačno rešenje“ nastaviti da pomaže građanima u ostvarivanju njihovih prava, kao „neprofitabilno udruženje dostupno svakom građaninu”.

„Izvinjavamo se ako je bilo ko u našem nazivu osetio bilo koji vid podrške najvećem stradanju jednog naroda, jer nikome od osnivača takva namera nije bila. Naš naziv motivisan je isključivo pravnom terminologijom koja je postojala i pre i nakon Nemačke okupacije, a takav će i ostati“, navodi se u saopštenju.

“Konačno rešenje” inače nudi građanima usluge zastupanja u parničnom postupku protiv EPS u kom, ističu pravnici, ne postoji termin “konačnost”, već „pravosnažnost.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare