Udruženja: Zašto valjevska sportska društva prihvataju Euro litijum za sponzora?

Vesti 01. jul 202215:1921 komentara
Podeli:
Izvor: N1/Milena Kuzmanović

Ekološka udruženja i grupe građana "Marš s Kolubare", Lokalni front Valjevo i EKOlubarska bitka, uputile su otvoreno pismo javnosti, sa namerom da skrenu pažnju svim nosiocima vlasti u gradu, javnim ustanovama, medijima, sportskim društvima i klubovima, preduzećima, školama i roditeljima, na pojavu, koja, kako navode, uzima sve više maha, a to je sponzorisanje valjevskih sportskih društava od strane kompanije Euro litijum.

U zajednički potpisanom pismu, ova valjevska ekološka udruženja i neformalne grupe pozivaju sve sportske kolektive, roditelje, sportiste i sve institucije da ni u jednom slučaju ne sklapaju dogovore, niti ugovore sa kompanijom Euro litijum, a onima koji su to učinili savetuju da raskinu saradnju sa tom kompanijom.

„Poštovani građani Valjeva, zatečeni smo, kao i većina vas, informacijom da je kroz delovanje sportskih klubova u Valjevu uključena kanadska kompanija Euro litijum. Iz tog razloga se obraćamo javnosti ovim otvorenim, upozoravajućim pismom. Prema informacijama dostupnim javnosti, sportski kolektivi VK ‘Valis’ i FK ‘Radnički’ prihvatili su sponzorstvo kompanije Euro litijum i logo kompanije istakli na svojim dresovima i sportskoj opremi. Mi ne znamo da li rukovodstvo pomenutih sportskih kolektiva ima dovoljno saznanja o radu pomenute kompanije i da li je ovakva nesmotrena odluka produkt slabe informisanosti i namere da se poboljša status i uslovi rada kluba“, navodi se u otvorenom pismu javnosti.

Dalje podsećaju da je Euro litijum kanadska kompanija, koja je pod tim imenom i kroz svoje istražne radnje na teritoriji grada Valjeva prisutna od 2015. godine. Zatim, da je primenjena geološka istraživanja vršila na dva istražna polja – u Valjevsko-Mioničkom basenu i basenu Valjevo-Sever, na ukupnoj površini od 200 km2 i da je toj istoj kompaniji krajem 2021. godine potvrđena privremena mera zabrane geoloških istraživanja bora i litijuma u Valjevsko-Mioničkom basenu.

Laboratorijski je, kako se ističe u otvorenom pismu, potvrđeno da je geološkim istraživanjima zagađena voda u bunarima nekoliko domaćinstava u selima Lukovac i Šušeoka, kao i da su bušenja do sada vršena na oko pedesetak lokacija u selima Popučke, Lukavac, Divci i Šušeoka.

Takođe se naglašava da je kompanija Euro litijum u svojoj studiji, objavljenoj 2020. godine, iznela planove o izgradnji Rudarsko-topioničarskog kompleksa “PROJEKAT VALJEVO”, te da bi površina planiranog površinskog kopa iznosila 16 km2.

Iz „Marša s Kolubare“, Lokalnog fronta i EKOlubarske bitke upozoravaju da bi realizacija tog projekta bespovratno uništila i ugrozila životnu sredinu našeg kraja, a samim tim zdravlje i opstanak lokalnog stanovništva.

„Zašto da nam se deca bave sportom reklamirajući nekoga ko im zagađuje životnu sredinu i ugrožava njihovo zdravlje? Kakav im primer dajemo kao društvo? Ne može jedna majica, dres, niti jedan kanadski dolar, niti strunjača dobijena na poklon od pomenute kompanije, biti vrednija od osnovnog ljudskog prava, prava na život u zdravoj životnoj sredini. I sve to u interesu strane kompanije. Savetujemo roditeljima da ne sarađuju sa klubovima koje sponzoriše pomenuta kompanija“, ističe se u otvorenom pismu.

Lokalnim vlastima je poručeno da se urazume i da ne dozvole da interesi strane kompanije nadvladaju razum onih koji donose odluke.

“Briga o životnoj sredini i zdravlju svojih građana mora biti imperativ. Sa svojim narodom treba uvek biti na istoj strani. Mi ćemo se i dalje boriti za svoja ognjišta, za svoju očevinu, za svoje potomke i njihov život u zdravoj životnoj sredini. A, volja naroda će odlučivati”, poručili su zajednički pokret „Marš s Kolubare“, Lokalni front Valjevo i EKOlubarska bitka.

Komentari

Vaš komentar