Udruženja građana Vučeviću: Novi most će povećati opasnost od poplava

Vesti 15. maj. 202113:573 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Nekoliko udruženja građana iz Novog Sada uputilo je otvoreno pismo gradonačelniku Milošu Vučeviću u kojem ga je upozorilo da će izgradnjom novog mosta u Novom Sadu biti uništen vredan ekosistem sa zaštićenim vrstama i ugrožen zaštitni nasip na Dunavu, čime će se povećati opasnost od poplava. Ta udruženja su podsetila da su u ranijim primedbama na sporni plan ukazali na nepoštovanje Zakona o vodama, Zakona o zaštiti prirode i drugih zakonskih regulativa, te da je "lažirana procena uticaja na životnu sredinu".

„Postoji opravdani strah da će se izgradnjom mosta na ovom mestu narušiti postojeći nasip i time će se značajno doprineti opravdanoj bojazni od plavljenja. U svetu nije poznato da se sa tranzitnog mosta pravi silazak u plavno područje. Izgradnjom međunarodne marine i veštačke staze ubiće se živi svet Dunavca“, navedeno je u pismu.

Povezane vesti

Od Vučevića su zatražili da odgovori na pitanje kojim dokumentom je utvrđeno da je most predviđen Nacrtom plana generalne regulacije mosta u produžetku Bulevara Evrope u Novom Sadu od posebnog značaja za Republiku Srbiju, jer kao takav nije predviđen planskim rešenjem.

Udruženja su zatražila i odgovor na pitanje na osnovu kog postupka su pribavljene ponude za idejno rešenje novog mosta preko Dunava i dodali da se budžetska sredstva ne mogu trošiti „na osnovu simpatija prema određenom kreditoru i/ili izvođaču“.

Pismo su potpisali Ekološki front Novi Sad, Dunavac (Šodroš), Sačuvajmo Liman od betona, ZA zeleno Novo naselje, Sačuvajmo park kod muzeja, Svet i Dunav, Udruženje rekreativnih ribolovaca Šodroš Dunavac, kao i Centar za razvoj demokratskog društva Europolis.

Komentari

Vaš komentar