Udovica poslednjeg naslednika Tesle za N1: Hteo je da počiva pored Tesle

Vesti 27. jul. 202115:11 > 15:207 komentara
Podeli:

Urna sa posmrtnim ostacima Vilijama Terba, poslednjeg naslednika Nikole Tesle, već tri godine se nalazi u mrtvačnici u Nju Džerziju. Vilijamova udovica Bojana pokušavala je na sve načine da ispuni njegovu poslednju želju - da ta urna bude u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu. Međutim, od pisanja i slanja raznih mejlova nije daleko odmakla. I dalje traži odgovor i želi da se poslednja želja njenog supruga ostvari.

„On je mnogo radio, 40 godina je posvetio Tesli, da bi se održao, jer je Tesla bio skoro potpuno zaboravljen. Moj suprug je trošio i energiju i vreme i novac. Putovao je po svetu, promovisao je njegovo ime da se ne zaboravi. I on je dosta bio genetski sličan Tesli… voleo je da se kocka kao Tesla, bio je malo čudan… Njegova želja kada je bio bolestan je bila ‘ja hoću da budem pored Tesle’. Ja uzmem knjigu gde je Teslin lik, zagrlio je tu knjigu i zaspao“, kaže sa suzama u očima za N1 Terboova udovica Bojana.

Povezane vesti

Dodaje da joj je dva dana pred smrt suprug rekao da zove tadašnjeg direktora Muzeja Nikole Tesle Branimira Jovanovića i da mu kaže „Branimire, hoću da budem pored Tesle“, na šta mu je Jovanović, prema rečima Bojane, odgovorio „pokušaću sve, ali ne mogu“.

Na pitanje šta su joj rekli iz muzeja, ona kaže „mene su jednostavno oni otkačili, nikad me niko nije zvao kad je njegova godišnjica“.

„Meni materijalno ništa ne treba, ali osnovni je red, on je zadnja kap krvi na planeti zemlji od Nikole Tesle, ako je Tesla zadužio čovečanstvo, pa zar nije moj suprug vredan da mu se ispuni želja“, pita ona vidno uznemirena.

Dodaje da su joj iz muzeja odgovorili da nemaju zakonskog osnova da Terboovu urnu drže u muzeju, odnosno da je Ministarstvo kulture to odgovorilo.

„Ja sam pokušala preko ambasade da dobijem dozvolu da ja donesem urnu. Tražili su mi dlaku u jajetu da ja nisam mogla da donesem to. Rekli su da nije po zakonu da familija Tesle bude u muzeju“, kazala je ona.

Vilijem Terbo bio je sin Nikole Trbojevića, matematičara koji se poslednji iz te loze pridružio Tesli u Americi.

Prema rečima Bojane, bio je mašinski inženjer i mnogo je voleo i poznavao istoriju. Teslu je upoznao kada je imao desetak godina. Pričao joj je da Tesla nije želeo sa njim da se rukuje zbog bakterija, jer „ko ima najviše bakterija nego dete“, i da ga je toliko mazio po glavi da mu je svu kosu zamrsio.

Poreklom Kraljevčanka, supruga je upoznala u misiji SFRJ na Petoj aveniji u Njujorku, prilikom poslednje proslave 29. novembra, Dana Republike nekadašnje SFRJ.

„Bili smo 28 punih i 29. godinu u braku“, kaže Bojana.

Njen suprug je preminuo u avgustu 2018. u 89. godini. Bio je izumitelj, i danas su automobilski menjači bazirani na jednom od njegovih izuma.

Nikola Tesla imao je brata Danu i tri sestre – Milku, Angelinu i najmađu Maricu, a Terbo je unuk Tesline starije sestre Angeline.

Angelina se udala za Nikolu Trbojevića s kojim je imala petoro dece, trojicu sinova i dve kćeri. Svi su bili fakultetski obrazovani, a četvero ih je nosilo titulu doktora nauka. Angelinin sin, Nikola Trbojević bio je Terboov otac.

Pogledajte snimak emisije N1 Studio Live:

Komentari

Vaš komentar