Učenicima od prvog do četvrtog razreda besplatni tableti i digitalni udžbenici

Vesti 18. feb 202113:02 29 komentara
N1

Svi učenici od prvog do četvrtog razreda u Beogradu dobiće besplatno tablete i digitalne udžbenike, najavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Podsetio je da u osnovnu školu od prvog do četvrtog razreda u Beogradu ide 66.573 osnovca i oko hiljadu dece koja idu u specijalne škole i to su, kako je rekao, deca koja će dobiti besplatno tablete i digitalne udžbenike.

Povezane vesti:

– Naša zemlja je znatno napredovala u digitalizaciji. Svedoci smo toga kako se razvija eUprava, tako da polako idemo ka ukidanju šaltera. Došlo je vreme da izvršimo i digitalizaciju u školi. Zato je Grad Beograd odvojio sredstva kako bi sva deca od prvog do četvrtog razreda 1. septembra dobila besplatni tablet za koji će se zaduživati škole, a roditelji će potpisivati revers i uzimati tablete za svoju decu. Potom ćemo raspisati tender za kupovinu digitalnih udžbenika, tako da će svako dete dobiti kod i na svom tabletu imaće isti udžbenik koji ima u školi. Neće morati da nosi udžbenike kući. Grad Beograd će za svako dete obezbediti digitalni udžbenik – istakao je Vesić.

Izdavači će nakon toga imati još godinu dana da, ukoliko to žele, digitalizuju i radne sveske, dodao je Vesić.

– Ovo je velika stvar za Beograd. Osim u Estoniji, u Evropi nemate zemlju u kojoj deca od 1. do 4. razreda imaju tablete i digitalne udžbenike. To pokazuje koliko napredujemo kao zemlja i srećan sam što je Grad došao u situaciju da ima novca za to – naveo je Vesić, precizirajući da će u ovaj projekat biti uloženo skoro četiri miliona evra.

Navedeni iznos nije trošak već ulaganje u budućnost, ocenio je zamenik gradonačelnika.

O starijim razredima razgovaraće se narednih godina, dodao je Vesić, a za sada se projekat odnosi na niže razrede osnovne škole.

Vesić je na kraju naveo da će škole birati udžbenike, ali da se Grad neće mešati u njihov izbor. Grad će sa izdavačima pregovarati o ceni udžbenika jer bi trebalo da bude znatno niža, s obzirom na to da neće postojati troškovi štampe i distribucije.

Fondacija „Alek Kavčić“ podržava inicijatu Beograda

Fondacija „Alek Kavčić“ saopštila da pozdravlja inicijativu Beograda kojom se planira nabavka besplatnih tableta za sve osnovce od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, i ponudila svim osnovnim školama, učiteljima i đacima potpuno besplatno korišćenje udžbenika na sajtu www.besplatnabiblioteka.com.

„Udžbenici na ovom sajtu mogu se koristiti bez ikakvih kodova, a nije potrebna ni stalna internet veza. Za skidanje jednog PDF udžbenika na sajtu potrebno je oko 10 sekundi, i nakon toga može trajno da se čuva na ekranu tableta, i koristi i bez korišćenja interneta“, rekao je osnivač fondacije Aleksandar Kavčić.

Do sredine narednog meseca na sajtu će biti postavljeni skoro svi udžbenici za osnovnu školu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare