Ublažavanje mera ne dotiče predstavnike vlasti, jer ih oni ionako ne poštuju

Vesti 13. apr. 202119:08 > 19:2187 komentara
Podeli:

Mere za suzbijanje epidemije koronavirusa su dodatno ublažene, sve je praktično vraćeno na nivo pre njihovog uvođenja, ali lekari i dalje poručuju da nema opuštanja i da građani moraju da se pridržavaju svih preporuka. Stižu i najave o pojačanim pojačanim kontrolama i kažnjavanju onih koji ne poštuju mere i ne nose maske u baštama kafića. Ali, šta je sa predstavnicima vlasti, da li njih ima ko da sankcioniše, odnosno da li se zabrane na njih ne odnose?

Struka svako malo apeluje jedno:

„Jasno je da ovo može da se reši samo sprečavanjem kontakta!“ (Predrag Kon)

„Makse treba da nosimo svi, stalno.“ (Darija Kisić Tepavčević)

„Smatra se da ipak uz muziku se ljudi opuštaju, ne poštuju mere.“ (Branislav Tiodorović)

POVEZANE VESTI:

Ali nosioci vlasti rade drugo, pa tako npr. premijerka Ana Brnabić prisustvuje otvaranju gondole na Kopaoniku, dok predsednik Aleksandar Vučić prima vakcinu bez maske.

I tako iznova i iznova, duže od godinu funkcioneri poručuju – pravila nisu ista za sve, smatra komunikološkinja Jelena Kleut.

„Građani gledaju sve te slike iz dana u dan i pitaju se – ko je ovde lud, koga mi sada treba da poslušamo“, ističe Kleut.

Epidemiolog Predrag Kon skreće pažnju da se građani nedovoljno pridržavaju mera i dodaje da moraju da nose maske i dok sede u lokalima na otvorenom.

Na pitanje znači li to da opominje i predsednika, premijerku i ministra finansija, koji su nedavno u jednom kafiću sedeli upravo onako kako je zabranjeno, Kon odgovara:

„Pa dobro, ja govorim uopšteno, a Vi to možete da prikačite bilo kome, ja ne mogu na to ništa drugo da kažem. To važi za svakog, prema tome, vrlo sam jasno rekao.“

Predsednik Vučić ipak je ušao u dom zdravlja da se vakciniše bez maske, a zamoljen da to prokomentariše, Kon je rekao: „Pa, ja bih rekao da je trebalo da nosi masku i to je sve što mogu da kažem.“

Među posladnjima mere je prekršio zamenik gradonačelnika Beograda, koji na sednicama Kriznog štaba sedi preko puta doktora Kona.

Za Kona izvinjenje nije dovoljno, ali dalje od toga ne ide.

„Što ja imam posebno da spominjem funkcije i zašto mi to radite!? Zašto hoćete da me posvađate sa onima sa kojima svaki dan radim“, upitao je Kon novinarku N1.

A trebalo bi da bude oštriji, poručuje doktor Rade Panić iz udruženja „Ujedinjeni protiv kovida“.

„Kada bi Krizni štab izašao i vrlo jasno rekao šta može, šta ne može i šta mora ili će se povući, tog trenutka bi Krizni štab bi povratio, mislim na medicinski deo, koliko toliko poverenje“, smatra Panić.

Možda je na početku epidemije takvo ponašanje onih koji drže vlast bilo nesvesno, ali je sada ono u sklopu političkog marketinga, uverena j Kleut.

„Malo za jedne koji bi da se prate mere, za njih se zatvaraju tržni centri ili bašte kafića, po potrebi, a onda za one koji sumnjaju i koji nisu spremni da se povinuju svim merama, evo za njih ćemo se slikati u kafićima“, primećuje Kleut.

I takva komunikacija u vreme epidemije je problem, dodaje Kleut, jer zbog nje kao društvo plaćamo skupu cenu.

Komentari

Vaš komentar