Ublažavanje kovid mera u Srbiji: Da li je situacija gora od raspoloženja

Vesti 11. mar 202219:32 > 12. mar 2022 07:49 1 komentar

Pre tačno dve godine Svetska zdravstvena organizacija proglasila je pandemiju koronavirusa. Od tada je u svetu od kovida-19 preminulo više od šest miliona ljudi. U jeku drugih kriza, gotovo neopaženo promiče nova varijanta virusa - deltakron, a iz pojedinih zapadnih zemalja stižu upozorenja da je situacija gora od raspoloženja. Mere se popuštaju u mnogim zemljama, a ukidanje pojedinih u Srbiji je na snazi, zvanično, od sutra.

Nije kraj. Ali se lakše diše, pa su lekari upotrebu zaštitne maske sa obaveze sveli na preporuku. Naročito u zatvorenom i u školama gde i narednog ponedeljka đaci nastavljaju neposrednu nastavu, bez izuzetka. Od 12. marta uveče i nevakcinisani mogu u kafiće, restorane i druge zatvorene prostore jer se ukidaju kovid propusnice.

Pročitajte još:

Potvrda o vakcinaciji ili preležanoj bolesti, odosno serološki test na kovid-19 obavezni su za putnike koji u Srbiju ulaze, a u zdravstvenim ustanovama važe posebne mere zbog osetljivosti pacijenata koji se leče.

Druga buster, odnosno četvrta doza vakcine dostupna je starijima od 18 godina ukoliko je prošlo pet meseci od treće doze, kao i treća doza vakcine za decu stariju od 12 godina, pet meseci posle druge doze. Pravila važe dok Krizni štab i Vlada ne odluče drugačije.

„Stekli su se uslovi za ublažavanje mera s obzirom da imamo povoljniju epidemiološku situaciju, koju ćemo naravno pratiti iz dana u dan i ukoliko dođe, a nadamo se da neće, do pogoršanja epidemiološke situacije, onda će e sve ove mere i dalje korigovati“, rekla je ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević, članica Kriznog štaba.

Epidemiolozi se slažu da je situacija povoljnija i da među obolelima preovladava omikron soj koronavirusa. Ipak, iz Nemačke koja je pre nekolio nedelja ublažila mere, a za 20. mart najavila njihovo ukidanje, stiže upozorenje da broj obolelih ponovo raste.

„Nalazimo se u situaciji koju bih želeo da opišem kao kritičnu. Ponovo nam broj zaraženih snažno raste. Stalno čitam o tome da je omikron blaža varijanta, a to je tačno samo donekle. Situacija je objektivno mnogo gora od raspoloženja, pogrešna je procena da je zemlja ostavila pandemiju iza sebe“, kazao je ministar zdravlja Nemačke Karl Loterbah.

U nekoliko regiona Francuske, u Danskoj, Holandiji i SAD identifikovan je novi, Deltakron soj koronavirusa, potvrdila je Svetska zdravstvena organizacija.

Naučnici kažu da je „kičma“ nove varijante izvedena iz delte, dok je šiljak, odnosno deo virusa koji se vezuje za ljudske ćelije, iz omikron soja koronavirusa. Još je, tvrde, rano govoriti o zaraznosti i kliničkim slikama koje novi soj izaziva, a SZO apeluje da je rano proglasiti pobedu nad virusom koji bi mogao ostati da živi sa nama.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare