U Ziđinu sprečena krađa dve tone raznog metalnog materijala

Vesti 17. okt 202113:47 5 komentara
N1/arhiva

Samo u toku jedne nedelje dogodi se da više od 50 puta kradljivci sekundarnih sirovina pokušaju, a ponekad i uspeju, da ukradu metalni otpad iz kruga fabrike Srbija Ziđin Koper, rekao je rukovodilac Sektora za bezbednu proizvodnju Saša Perišić.

U pokušaju da ukradu metalni otpad prošle sedmice evidentirano je 859 osoba, a 11 njih predato je policiji, rekao je Perišić, saopštila je kompanija.

Povezane vesti

Prema njegovim rečima, sprečena je krađa oko dve tone raznog metalnog materijala, otpadnog bakra, žice, limova.

Kineska kompanija Ziđin preuzela je krajem 2018. godine Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor i uplatila 350 miliona dolara na osnovu kojih je stekla vlasništvo od 63 odsto.

Kompanija Ziđin jedan je od najvećih kineskih proizvođača zlata, a druga po veličini u proizvodnji bakarne rude. U devet zemalja zapošljava 17.500 radnika.

Ta kompanija je saopštila da će tokom 2021. godine u započete projekte u Boru i Majdanpeku uložiti 408 miliona dolara.

Ova godina će, kako je naglašeno, biti „godina prilika i izazova u kojoj, uz planirana ulaganja od oko 408 miliona američkih dolara, treba ostvariti proizvodnju 74.010 tona bakra u koncentratu, odnosno 38,91 odsto više nego prošle godine“.

„Cilj je i produkcija 83.450 tona katodnog bakra, što je 18 odsto više nego 2020, oko dve i po tone zlata i oko 10 tona srebra, što je međugodišnji porast od 45,14 odsto na zlatu i 10,12 odsto na srebru“, navedeno je u saopštenju.

Mnogi aktivisti u Srbiji se bune zbog velikog zagađenja koje dolazi iz fabrike u Boru, a kompanija je obećala da će više uložiti u ekološku zaštitu. Ona je bila i na meti zbog odnosa prema radnicima, pošto je direktor topionice u Ziđinu šutnuo radnika.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare