U Vojvodini još 1.402 slučaja, očekuje se produženje epidemijskog talasa

Vesti 24. mar 202120:01
Izvor: N1

Institut za javno zdravlje Vojvodine saopštio je danas da su u protekla 24 sata na teritoriji pokrajine registrovana 1.402 nova slučaja infekcije koronavirusom.

Iz Insituta upozoravaju da je epidemiološka situacija vanredna, sa porastom trenda i visokim nivoima oboljevanja.

Povezane vesti:

U strukturi novih slučajeva, 1.254 ili 89,4 odsto je dokazano brzim antigenskim testom i ti pacijenti predstavljaju rezervoare zaraze koji u bliskom kontaktu sa drugim osobama mogu preneti virus i dovesti do pojave većeg broja novoobolelih.

Manji broj novih slučajeva je potvrđen PCR testom posle negativnog brzog testa.

Najveći broj slučajeva, 283, je registrovan u Novom Sadu, a među njima dominiraju pacijenti potvrđeni brzim antigenskim testom.

Među novoobolelima i dalje dominira radno aktivno stanovništvo, a među njima najveći deo čine osobe uzrasta 30 do 50 godina.

Institut ovu situaciju smatra krajnje nepovoljnom i očekuje produženje epidemijskog talasa.

Institut smatra da u narednom periodu treba dodatno posvetiti pažnju poštovanju predloženih opštih mera zaštite na svakom mestu i potrebi vakcinacije što većeg broja ljudi.

U ovom trenutku broj registrovanih aktivnih slučajeva u Vojvodini je 15.024, a najveći broj registrovanih aktivnih slučajeva je u Novom Sadu – 3.768.

U Pančevu ih je trenutno više od 1.400, a u Subotici više od 1.300, dok je u ostalim opštinama trenutno manje od 1.000 registrovanih aktivnih slučajeva.

Institut apeluje na sve da se nastavi sa neophodnim striktnim sprovođenjem proglašenih mera kontrole prenošenja bolesti, kako bi se umanjile posledice trenda rasta broja obolelih i omogućilo funkcionisanje zdravstvenog sistema.

Institut poziva građane da se vakcinišu.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar