U VMC Karaburma 110 pacijenata, Udovičić – iskoristiti mogućnost vakcinacije

Vesti 08. apr. 202108:312 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Pukovnik Ivo Udovičić, komandant Vojne bolnice na Karaburmi kaže za RTS da se u poslednjih nekoliko dana primećuje, pogotovo u Beogradu, blagi pad novozaraženih.

Smatra da je to posledica dobro organizovane imunizacije, ali i mera koje se primenjuju, piše RTS.

Trenutno je na lečenju 110 pacijenata, od kojih je 12 na intenzivnom lečenju.

„Oni su u teškom stanju, sa teškim pneumonijama. Imamo sve više mlađe, radno sposobne populacije, imamo pacijente između 18 i 25 godina, njih desetak, većina je između 40 i 60 godina sa teškim pneumonijama, mislim da vakcinaciju treba sumeriti prema toj populaciji“, naglašava pukovnik Ivo Udovičić.

Ističe da u bolnici ima i vakcinisanih, ali dodaje da je reč o zanemarljivo malom procentu u odnosu na ukupan broj pacijenata.

„Niko nije umro, niti završio na intenzivnoj. Leže ovde jer su starija populacija, teški srčani pacijenti i moramo da ih hospitalizujemo da bismo ispratili pneumoniju. Svi su u dobrom opštem stanju i uglavnom otpušteni kući“, napominje komandant VMC Karaburma.

Prema njegovim rečima, do sada je u toj bolnici lečeno preko 2.300 pacijenata sa teškim neumonijama, a više od 400 na intenzivnoj nezi.

„Najteži je bio početak zbog straha od zaražavanja osoblja, kako je vreme odmicalo, adaptirali smo se i ohrabrili, ovde je 100 odsto lekara vakcinisano, oko 60 odsto sestara. Gledao sam sinoć obe utakmice, i u Beogradu i u Minhenu, video sam sablasno prazne stadione i to najbolje pokazuje koliki je korona problem i jedini način da se izađe na kraj je vakcinacija“, naglašava pukovnik Ivo Udovičić.

Dodaje da epidemija nije problem Srbije, već svetski problem.

„Dokle god traje, a trajaće bar još godinu dana u celom svetu, moramo da se izborimo. Srbija je jedna od retkih ako ne i jedina koja ima ovoliko vakcina ‘na meniju’. Moramo to da iskoristimo, kad budemo na dnevnom nivou imali dvocifrene brojeve, imaćemo normalnu ekonomiju, život, to je poenta vakcinacije“, naglašava komandant VMC Karaburma.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar