U više od 20 beogradskih škola lažne dojave o bombama, MUP bez saopštenja

Vesti 29. apr 202219:03 1 komentar

U više srednjih škola u Beogradu jutros su stigle dojave o podmetnutim bombama. Policijske provere pokazale su da stvarne opasnosti nije bilo, o čemu je javnost obavestilo Ministarstvo prosvete. MUP se ovoga puta nije oglasio.

Lažne dojave o podmetnutim bombama posle aviona Er Srbije na letovima ka Moskvi i tržnih centara, stigle su i u 23 beogradske srednje škole. Učenici i zaposleni su odmah evakuisani, a na teren su izašle policijske jedinice koje su obavile neophodne provere.

Povezano:

Miloš Blagojević, pomoćnik ministra prosvete za srednjoškolsko obrazovanje, kaže da je sadržaj mejlova prilično jednostavan – škola je minirana, bomba je postavljena i nalazi se u školi. „Moramo reći, po svim informacijama koje imamo, da su škole dobro odreagovale i brzo se prilagodile ovoj novonastaloj situaciji“, dodao je.

Službenici MUP-a utvrdili su da su sve dojave o podmetnutim bombama bile lažne. Iz Ministarstva prosvete navode da su institucije brzo reagovale i da je, posle izvršenih kontrola, uspostavljena redovna nastava.

Neke škole su mogle u dvorištu da se organizuju, čija su dvorišta velika, i nastava je kasnije nastavljena, imamo neke škole koje su prekinule nastavu i poslale učenike kući, nadoknadiće to u nekom narednom periodu, dodaje Blagojević.

Pošto su policijske provere završene tokom prepodneva, nastava u drugoj smeni počela je bez odlaganja. Ministar prosvete Branko Ružić kaže da će, tamo gde je došlo do prekida nastave, u narednim danima biti organizovana nadoknada časova.

MUP nije odgovorio na pitanja N1 o povezanosti incidenta u srednjim školama sa nedavnim slučajevima, kada su poruke o postavljenim eksplozivima stigle na adrese tržnih centara, aerodroma Nikola Tesla i kompanije Er Srbija. Kako su tada objasnili, istraga je pokazala da su pretnje slate sa imejl servisa koji je baziran u Švajcarskoj.

Slična situacija se dogodila u Crnoj Gori pre dva dana.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare