U Valjevu prikupljanje potpisa građana za trajnu zabranu istraživanja litijuma

Vesti 13. mar. 202214:252 komentara
Podeli:
Izvor: N1

U Valjevu je ovog vikenda otpočelo prikupljanje potpisa građana za narodnu inicijativu za trajnu zabranu istraživanja i iskopavanja litijuma i bora u Srbiji, koju je u 40 gradova pokrenula organizacija “Kreni – Promeni”.

Namera organizatora je da se iskoristi mehanizam iz Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, prema kojem se zvanično predlaže zakon kojim će se uređivati ova oblast, a o kome će se izjašnjavati poslanici u republičkom parlamentu. Potrebno je da se u roku od 90 dana prikupi 30.000 potpisa, kako bi se ova inicijativa predala Narodnoj skupštini.

Prikupljanje potpisa građana u Valjevu organizovano je u prostorijama Mesne zajednice naselja Kolubara dva u periodu od 10 do 17 časova.

Mlada Valjevka Ljubica Jovanović, koordinator ove inicijative kaže da nije član ni jedne političke stranke, a da se zbog same tematike prijavila da bude koordinator “Kreni-Promeni” za Valjevo. Prikupljanje potpisa je reklamirala od usta do usta, ličnim zvanjem i porukama, kao i na društvenim mrežama, a evo šta kaže o odzivu:

“Veoma sam zadovoljna odzivom građana. Od 10 časova jutros ljudi se neprestano pojavljuju, maltene nismo ni pauzu imali. Svi koji dolaze su veoma zainteresovani za ovu temu i svi znaju već o čemu se radi, tako da nikome nismo morali da objašnjavamo”, kaže Ljubica Jovanović, koordinator.

U periodu od 21. do 31. marta, potpise će prikupljati narodni pokret “Marš s Kolubare”, ispred zgrade Gradske uprave u centru Valjeva, u intervalu od 11 do 18 časova.

Komentari

Vaš komentar