U Tutinu i dalje slab odziv za vakcinaciju, blago povećanje poslednjih dana

Vesti 20. apr 202119:371 komentar
Podeli:

U Tutinu je i dalje veoma slab odziv za vakcinaciju, možda najslabiji u celoj Srbiji. Epidemiolozi smatraju da je blago povećanje broja vakcinisanih poslednjih dana znak da su ljudi počeli da shvataju da su vakcine bezbedne.

Po broju obuhvaćenih imunizacijom protiv koronavirusa, Tutin nikako da se na republičkoj lestvici, odlepi od začelja. U ovom delu Srbije i dalje se slabo troše vakcine, jer nema zainteresovanih. Lokalni zdravstveni zvaničnici to tumače širenjem glasina na internetu koje dovode građane u sumnju u bezbednost i efikasnost vakcine.

Prema rečima epidemiologa, realna opasnost je pretila zbog perioda Ramazanskog posta, koji i sada traje. Jer kako su nam objasnili, poučeni prošlošću, i vakcinacija protiv sezonskog gripa u vreme Ramazana, imala je loš odziv. A tu su intenzivnija druženja u vreme praznika.

Povezane vesti:

Ali, kako smo saznali, postoji blagi porast, a lekari kažu da stanovnici Tutina polako shvataju značaj vakcinacije.

Evidentno je i da se protivepidemijske mere ne poštuju. Zaštitne maske se slabo nose, a fizičke distance skoro i da nema. Međutim, javna je tajna da je jako mali broj vakcinisanog medicinskog osoblja. U tutinskom Domu zdravlja, od 200 zaposlenih, vakcinu je primilo njih 50.

O značaju vakcinacije se govorilo i na tribinama koje su organizovane Novom Pazaru, Tutinu u Sjenici. A, verski poglavari iz Srbije, Crne Gore i BiH, su uoči Ramazanskog posta, poručili  svojim sledbenicima da je dozvoljeno i u toku ovog meseca „kada je zabranjeno da se jede i pije“, da se primi vakcina, jer u sebi ne sadrži hranljive sastojke.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar