U toku identifikacija 16 posmrtnih ostataka ljudi nestalih na Kosovu

Vesti 15. mar 202115:17 1 komentar
N1

U toku je proces identifikacije oko 16 posmrtnih ostataka pronađenih u okviru potrage za nestalima na Kosovu, izjavio je predsednik Komisije za nestala lica kosovske vlade Ram Manaj.

Radi se o ostacima pronađenim tokom prethodne godine na ukupno deset lokacija, uključujući i one pronađene u Kiževaku kod Raške, rekao je Manaj za portal KoSSev.

Povezane vesti:

Ostalih devet lokacija su na teritoriji Kosova, a svi pronađeni uzorci poslati su na DNK analizu Međunarodnoj komisiji za nestale osobe (ICMP) odmah nakon ekshumacije, ali odgovora još nema, rekao je Manaj.

On je tako reagovao na informacije koje su se jutros pojavile u prištinskim medijima – da su posmrtni ostaci koji su pronađeni 17. novembra prošle godine u Kiževaku kod Raške poslati Međunarodnoj komisiji za nestale osobe, te da se ubrzo očekuje da stignu analize.

Manaj u razgovoru sa KoSSev ni danas nije mogao da potvrdi koliko je tačno posmrtnih ostataka pronađeno prošle godine u Kiževaku, ali navodi da se sumnja da je reč o pet do šest tela.

Osim Kiževaka, prištinska Komisija za nestala lica očekuje iskopavanja i u drugim delovima Srbije, tačnije u Štavlju, u blizini Sjenice.

Priština je iznela sumnju da se i na ovoj lokaciji nalaze posmrtni ostaci nestalih iz kosovskih sukoba. Manaj poručuje da se čeka na odobrenje Komisije za nestale iz Beograda.

Na pitanje KoSSev da li je Vlada Srbije slala zahteve Prištini za iskopavanja na teritoriji Kosova i da li su oni odobreni Manaj je potvrdio da takvi zahtevi postoje, ali da je u toku priprema radnog plana za 2021. i da ne može da pruži dodatne detalje o daljim iskopavanjima.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare