U Srbiji skoro tri hiljade divljih deponija, nova nikla u Železniku

Vesti 18. jan 202216:1426 komentara

Divlje deponije po mestima u Beogradu i ostalim gradovima u Srbiji, nisu retkost. Prema podacima koji se nalaze u Registru divljih deponija, u Srbiji ima skoro tri hiljade prijavljenih divljih deponija. Na jednoj od takvih deponija u beogradskom naselju Železnik, bila je reporterka N1.

„Ovo je jedna od desetina ovakvoh deponija koje imamo u našem kraju. Nažalot ovo postaje realnost. Tu je ogromna količina šuta, građevinskog otpada, stakla. Tu je srednja tehnička škola i deca svakodnevno ovuda prolaze. Tu je i poligon za auto-škole. Da li je ovo bezbedno okruženje? Tu se nalazi i rečni tok, železnički potok u kojem dosta ovog đubreta završava, a taj potok završava u Savi. Svo to smeće na kraju nam bude u vodi i hrani“ rekla je za N1 ekološka aktivistkinja Milica Lukić.

N1

Istakla je da je nekoliko puta pisala nadležnim institucijama, gradskoj čistoći, predsedniku opštine, načelniku komunalne inspekcije gradske opštine i drugima.

„Ova deponija proteže se na nekih stotinak metara. Mi još uvek čekamo odgovore nadležnih instutucija. Naše institucije su trome i spore kada su u pitanju ovakvi komunalni problemi. Pa čak i kada se one uklone ne radi se dovoljno na edukaciji. Ne radi se na kampanji koja bi upozorila građane zašto to ne smeju da rade.“ istakla je Milica Lukić

U Železniku postoji nekoliko ovakvih deponija, a jedna je čak i u Lipovačkoj šumi, koja je čak zaštićeno područje pod upravom Srbijašuma.

Komentari

Vaš komentar