U Rekovcu rasprava o izmeni prostornog plana zbog eksploatacije litijuma i bora

Vesti 01. nov 202116:27 > 16:29 2 komentara
Milan Nikić

Na sednici Skupštine opštine Rekovac u četvrtak, 4. novembra jedna od tačaka dnevnog reda biće i predlog izmene i dopune Prostronog plana opštine Rekovac za zaustavljanje budućih istraživanja i eksploatacije litijuma, bora i pratećih minerala na teritoriji ove opštine u oblasti Levač.

Privrednici Rekovca su na inicijativu organizacije „Neko brine za Levač“ podneli predlog ove tačke dnevnog reda predsedniku opštine Rekovac, a on je to uvrstio u dnevni red kao osmu tačku.

Povezane vesti

Grupa građana „Neko brine za Levač“ poslednjih nedelja je blokirala istražna iskopavanja u selu Dragovu, na lokalitetu „Brestovačka kosa“. Tokom septembra i oktobra održani su protesti u Rekovcu zbog istraživanja litijuma, a Levčani su uspeli da spreče pristup zemljištu za nenajavljeno rudarsko istraživanje.

Posle priloga N1 da kod Jagodine kompanija Balkan Mining and minerals intenzivno istražuje to područje zbog eksploatiacije litijuma i bora, iz Ministarstva rudarstva i energetike su za N1 rekli da su u opštini Rekovac planirane četiri istražne bušotine zbog istraživanja bora i litijuma. Kako je navelo ministarstvo, kompanija kojoj je odobreno istraživanje 2017. godine „Jadar litijum“, pre mesec dana je po podacima iz APR-a promenila ime u „Balkan istraživanja“. Građani su oštro protestovali, postavivši i barikade.

U međuvremenu, meštani Dragova kod Rekovca privremeno su odbranili lokalitet „Brestovačka kosa“ od daljih rudarskih istražnih radnji, jer je kompanija „Balkan mining and minerals“, posle višednevne građanske blokade povukla mašinu iz Levča.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare