U Registru zagađivača u Novom Pazaru devet firmi, među njima i Gradska toplana

Vesti 05. okt 202219:281 komentar

Gradska uprava Novog Pazara objavila je na zvaničnom sajtu Registar zagađivača. U registru je za sada devet kompanija. Među njima i “Gradska toplana”.

Firme koje se bave preradom metala, drveta, otpadnim vodama, prehrambenom proizvodima i uzgojem stoke, samo su neke od brojnih koje su u obavezi da svoje podatke o negativnom uticaju na životnu sredinu dostave lokalnoj samoupravi. Grad Novi Pazar je sada po prvi put objavio Registar zagađivača.

„Registar je samo deo. I nije zvanični i konačni cilj. On će samo doprineti ka daljim koracima. Konkretno, kažnjavanje, sankcionisanje i uspostavu gradnje kolektora i centra za prečišćavanje otpadnih voda. Ako su nas navikli da čim sednemo u automobil uključimo svetla, na znam šta je problem da nauče ljude da ne smeju da bacaju smeće i izlivaju otpad“, kaže za N1 Ado Marovac, ekološki aktivista iz Novog Pazara.

POVEZANE VESTI

Ali, u tom registru je trenutno svega devet firmi, i pored toga što su iz Odeljenja za zaštitu životne sredine kontaktirali oko pedeset kompanija. Iako su dužne da odgovore da li podležu kriterijumima po kojima se mogu svrstati u registar zagađenja, ipak je to učinio mali broj firmi koje imaju proizvodnju.

„Ne prepuštamo stvar nikakvom slučaju. Pratimo i pritiskamo sa svih strana“, dodao je Marovac.

N1: Da li je Novi Pazar stigao do kritične tačke?

„Pazar je davno prešao tu kritičnu tačku. Ali, ono što mene teši jeste što je on dobio i jedno kritičko društvo. A, ubeđen sam da će to isto to društvo da pomeri stvari sa mrtve tačke“, objašnjava Marovac.

Građani Novog Pazara 4. juna su primetili mrlje u Raški i jak miris u blizini reke, a tri dana kasnije, tokom inspekcijskog nadzora, otkriveno je da se tečnost koja liči na naftne derivate u Rašku uliva iz cevi u centru grada.

Pored Republičke inspekcije za zaštitu životne sredine, u istragu se uključila i novopazarska policija, a nakon nekoliko sati utvrđeno je da je tečnost koja zagađuje reku mazut iz “Gradske toplane”.

Policija je podnela krajem juna krivične prijave protiv rukovodilaca “Gradske toplane”, zbog sumnje da su počinili krivično delo zagađenje životne sredine. Njima je na teret stavljeno da su delo izvršili iz nehata za koje je zaprećena novčana ili kazna zatvora do dve godine.

Vršilac dužnosti direktora Toplane Nemanja Mančić nam je u telefonskom razgovoru rekao da zbog priprema za grejnu sezonu nema vremena za snimanje. Na naše pitanje da li su se u registru zagaživača našli zbog izlivanja mazuta u Rašku, Mančić je odgovorio da to nema veze sa tim, već da je to bila njihova obaveza, kao firme”.

Inače, građani Novog Pazara zbog zagađenja Raške održali su dva protesta na kojima su tražili da se sankcionišu odgovorni, spreče dalji ekološki incidenti i javnost obavesti o tome da li je izlivanje mazuta uticalo na zdravlje ljudi.

Komentari

Vaš komentar