U optužnici ni reči o tome kako je Belivuk uz pomoć države postao vođa klana

Vesti 15. okt 202119:07 16 komentara

Krivično vanpretresno veće Višeg suda u Beogradu potvrdilo je optužnicu Tužilaštva za organizovani kriminal, koja je podignuta protiv Veljka Belivuka i još 29 osoba.

Pet brutalnih ubistava, otmice, mučenje i silovanje, dilovanje narkoticima i nedozvoljeno nošenje i promet oružja – beogradski Viši sud odlučio je da su prikupleni dokazi za ova dela, koja se stavljaju Veljku Belivuku i još dvadesetdevetorici saradnika na teret, dovoljna za potvrđivanje optužnice.

Povezane vesti

Ali, iako godinama istraživački novinari pišu da je Belivuk uz pomoć države od „vođe tribine“ postao vođa klana, u optužnici tih detalja nema. A čak je i predsednik Srbije sugerisao da veze postoje.

Vučić: Tužilac dobro radi svoj posao, Nataša Krivokapić poziva i traži veštačenje telefona, to se obavlja za dan ili dva…

Voditelj: Veštačenje telefona Belivukovog?

Vučić: Ne može da ga dobije, zato što ga iz nepoznatog razloga visoki rukovodioci MUP-a kriju.

Novinarka KRIK-a Milica Vojinović nije iznenađena što se optužnica ne bavi delovanjem grupe pre 2019, kada je nastajala i ostvarila veze u policiji.

„Nažalost, ostaju nerazjašnjene i sada kada je došlo praktično do suđenja. Nadamo se da će se ipak u nekom trenutku pozabaviti i time, ali za sada optužnica se bazira samo na krivična dela ove grupe“, naglašava Vojinović.

Tako u optužnici nema dela iskaza zaštićenog svedoka saradnika Bojana Hrvatina u kom spominje bivšeg ministra policije, a danas ministra vojske Nebojšu Stefanovića, iako je njegovo svedočenje važan dokaz za Tužilaštvo.

Stefanovića su u vezu sa klanom dovodili i provladini tabloidi, navodeći da su komunicirali zaštićenim kanalima, što je Stefanović oštro negirao.

„Nisam imao bilo kakvu vezu sa klanom Veljka Belivuka, niti sa bilo kojim drugim kriminalnim klanom, niti sam koristio telefon sa ‘Skaj’ aplikacijom. Naše i strane službe znaju ko su ljudi koji su koristili Skaj aplikaciju i komunicirali sa kriminalnim grupama“, rekao je Stefanović.

Ne spominju se ni drugi – ni generalni sekretar Vlade Novak Nedić, ni bivša sekretarka MUP-a Dijana Hrkalović, kao ni uticajni žandarm Nenad Vučković Vučko, o čijoj povezanosti sa Belivukovom ekipom je ranije pisao portal „KRIK“.

Ni fotografije ubijenog mladića sa tetovažom, koju je vlast pokazala javnosti kao dokaz zlodela Belivukovog klana, nema među dokazima.

„I prosto ostaje nejasno ko su mladići na tim slikama i da li su to neki od ovih koji su žrtve prema optužnici“, naglašava Milica Vojinović.

Belivuk i njegovi saradnici su deo kavačkog kriminalnog klana, koji je godinama u ratu sa škaljarskom kriminalnom grupom u kome je ubijeno više od 50 osoba.

Optužnica protiv njih potvrđena je krajem septembra, piše u saopštenju suda, ali se ne navodi zašto je ova informacija tek danas saopštena. Okrivljeni i njihovi branioci imaju tri dana da se žale Apelacionom sudu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare