U odbranu Malog stali predsednici države i Vlade, on ponavlja – sve je laž

Vesti 05. okt 202119:22 > 06. okt 2021 08:0418 komentara
Podeli:

Dva dana, istina samo u nezavisnim medijima, govori se o tome da je u okviru međunarodnog projekta "Pandorini papiri" dokazano da je ministar finansija Siniša Mali bio vlasnik 24 stana u Bugarskoj, kao i dve ofšor firme. Predstavnici vlasti, do danas su o tome ćutali, a i danas su se izjasnili tek posle pitanja novinara. I nije se moglo čuti ništa novo - Siniša Mali ponovio je da je sve laž, a u njegovu odbranu stali su i predsednik i premijerka.

Došao je jutros Mali da u parlamentu brani četiri ekonomska zakona, međutim, sa više energije branio je tezu da nije bio vlasnik 24 stana u Bugarskoj. Novi dokazi istraživačkih novinara kažu jeste, a ministar ponavlja staru priču.

„Ja bih zamolio one koji se bave tom temom samo da prestanu da lažu… Da prestanu da lažu… Kao i do sada što lažu. Samo vas molim da ne izmišljate i da ne govorite laži na tu temu. Samo prestanite da lažete na tu temu. Neću da dajem razlog za vaše laži… Da prestanete da lažete na tu temu“, rekao je Mali.

Povezane vesti

Ponavljao je jedno te isto i izbegavao da objasni otkud njegov potpis na dokumentima koja dokazuju da je bio vlasnik ofšor firmi preko kojih je kupio stanove.

„Umesto da građanima objasni poreklo tog novca on je samo nekoliko puta rekao kako novinari lažu, kako mi lažemo, a dokumenti jasno pokazuju da je on bio vlasnik dve ofšor kompanije koje su kupile te nekretnine, a samim tim je on bio vlasnik 24 stana“, kaže novinarka KRIK Dragana Pećo.

Sklonište je Mali našao u liku Vučića, a otkrića novinara pokušao da objasni kao izmišljotinu zbog neuspeha da se nađu računi predsednika.

„Nije njima problem da meni kažu ima jedan pa puta 24, da izmisle 24. To nije tema, tema je, a kako ćemo, a gde su računi Aleksandra Vučića, kojih naravno nema“, rekao je Mali.

I 2015. i 2016. godine predsednik, a tada premijer, tvrdio je da, ako se dokaže da je Mali bio vlasnik 24 stana, on više neće biti gradonačelnik Beograda. Na to su ga danas u prolazu podsetile novinarke KRIK-a.

„Ja mislim da niste dokazali, sudska presuda pokazuje drugačije od vas, ali pokaže li se, a ne vi da budete sudije, nema nikakvih problema. Svoje obećanje, kao i svako drugo u potpunosti ću da održim“, rekao im je Vučić.

Da li će ministar Mali ostati u Vladi i nastaviti da rukovodi državnim finansijama, znaćemo kad i ako uopšte institucije pokrenu istragu, jer za prvu ženu Vlade dokumenti nisu nikakav dokaz bez pravnog tumačenja. Uzgred, za nju „nije bitno“ šta je političar radio pre nego što je počeo da se bavi javnim državnim poslom.

„Šta god da je imao, pričamo o tome šta je čovek imao pre nego što je počeo da se bavi politikom, je l’ danas ima više – nema. Je l’ to važno, meni je jedino to važno“, rekla je premijerka Ana Brnabić.

Pandorini papiri doneli su još jedno otkriće. Nikola Petrović, Vučićev kum i čovek od poverenja, u vreme dok je bio direktor državne kompanije Elektromreža Srbije, bio je vlasnik ofšor kompanije na Britanskim Devičanskim Ostrvima. Firmu je iskoristio da otvori račun u Švajcarskoj banci. Ofšor firmu nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije, kako je za KRIK potvrđeno iz ove institucije, iako je po zakonu bio dužan to da uradi.

Komentari

Vaš komentar