U Novom Sadu dižu spomenik Nikoli Tesli visok 10 metara

Vesti 06. dec 202212:40 16 komentara
N1/arhiva

Gotovo deset metara visok spomenik Nikoli Tesli biće podignut u Novom Sadu u središnjem delu budućeg kružnog toka na raskrsnici Bulevara cara Lazara i Fruškogorske ulice, okrenut ka Naučno-tehnološkom parku, piše 021.rs.

Kako navode, spomenik se našao u planovima Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije za narednu godinu, a novac za idejno rešenje već obezbeđen iz gradskog budžeta.

„U 2023. godini predviđeno je sprovođenje konkursa za izbor idejnog rešenja spomenika Nikoli Tesli – nagrade za izabrana rešenja, u iznosu od 5,4 miliona dinara, a u cilju dobijanja najkvalitetnijeg vajarskog dela, visoke estetske i umetničke vrednosti“, navedeno je u predlogu projekta.

Pored postamenta, spomenik će imati figuru Nikole Tesle u stojećem ili sedećem položaju, uz mogućnost osmišljavanja i dodatnih skulpturalnih elemenata i pratećih figura.

Očekuje se da će Skupština grada u narednom periodu imenovati Odbor za podizanje spomenika, a njegovi članovi imenovaće žiri za konkurs.

Podseća se i da je tender za izgradnju kružne raskrsnice već završen i koštaće 336,2 miliona dinara. Posao su dobili „Put-invest“, „Montop Pro“, „Energotehnika-Južna Bačka“ i „Tecton Geosystems“, jedini ponudjači na tenderu.

Podizanje spomenika Nikoli Tesli je odvojeni projekat koji će biti realizovan nakon završetka svih radova na kružnom toku.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare