U Novom Pazaru zabranjene proslave, građani misle da je odluka zakasnila

Vesti 16. sep 202119:144 komentara

Prema informacijama Zavoda za javno zdravlje u novopazarskoj bolnici za 15 dana preminulo je 48 osoba od posledica korone. Gradski štab za vanredne situacije zabranio je organizovanje porodičnih veselja u restoranima. Razlog je veliki broj zaraženih, a uglavnom je reč o mlađim osobama.

Nakon skoka broja zaraženih u poslednjem talasu, Zavod za javno zdravlje iz Novog Pazara uputio je preporuku stanovnicima da su organizovana slavlja žarišta koronavirusa. Ali, pošto se ona nije ispoštovala, Gradski štab je doneo odluku da se veselja zabrane, kako bi se smanjilo okupljanje ljudi.

POVEZANE VESTI

„Videli smo i došli do podataka da je najveći broj ljudi oboleo upravo na tim svečanostima. Jer, mnogo se grlimo, ljubimo i pevamo. To je bila jedna od racionalnih odluka“, kaže za N1 Šefadil Spahić, direktor Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru.

Spahić kaže da je pre donošenja ove odluke, sa ugostiteljima održano nekoliko sastanaka. Kaže da je potrebno pronaći model na koji način da se živi sa virusom, a da život ne stane.

„I oni su bili svesni i žele da pomogne narodu. To je naša zajednička ideja. Da ovih dvadesetak dana prekinemo sva masovna okupljanja, a posebno te svečanosti. U Tutinu je takođe bila na primeni zabrana, i vidimo da broj zaraženih jenjava“, kaže Spahić.

Situacija u ovom Novom Pazaru i okolini i dalje je nestabilna. Dnevno bude po 150 zaraženih. Građani podržavaju odluku Gradskog štaba, ali ipak misle da je trebalo ranije da bude doneta.

S druge strane, zabeležen je povećan broj vakcinisanih. Samo u poslednjih deset dana više od 2.000 osoba je primilo vakcinu. Lekari kažu da su se jedni uplašili situacije, dok su drugi došli do zaključka da vakcina ipak štiti.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar