U Novom Pazaru situacija sve lošija, još veći problem slab odziv za vakcinaciju

Vesti 09. mar 202119:20 3 komentara

U Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici situacija sa koronavirusom postaje sve lošija, pa se lekari iz ovih gradova pribojavaju da bi mogao da se ponovi scenario kakav je viđen prošlog leta. Ali, još veći problem je slab odziv za vakcinaciju. Procenat vakcinisanih u ovom gradovima kreće se od pet do najviše devet odsto, a vakcine koje su dobili, kako kažu lekari "ne mogu da se potroše".

Broj pacijenata koji se leče od kovida-19 u bolnici u Novom Pazaru raste, a u ovom trenutku je hospitalizovano 140 osoba. Raste i broj pregleda u ambulantama, a nažalost, svakodnevno ima i smrtnih slučajeva.

Ali, još veći problem je slab odziv za vakcinaciju. U Novom Pazaru je tek 4.800 osoba primilo prvu, a 2.600 drugu dozu vakcine. Zanimljivo je da u Tutinu ni 700 osoba nije dobilo prvu dozu.

Lekari iz novopazarske bolnice smatraju da su stanovnici „zaboravili kako je bilo letos“ i da se ne pridržavaju nošenja maski i držanja distance, ali i da se opiru vakcinaciji.

Direktor Doma zdravlja u Novom Pazaru Ervin Ćorović ocenio je da je epidemiološka situacija u ovom delu Srbije veoma zabrinjavajuća i da preti kulminaciji, ukoliko ne dođe do potpunog pridržavanja protivepidemioloških mera. On je istakao da nije zadovoljan broj vakcinisanih građana, koji je ispod pet odsto, i da vakcine „ne mogu da se potroše“.

„U zadnje dve nedelje situacija je zabrinjavajuća i u pogoršanju. Povećava se broj pacijenata u kovid ambulanti i bolnici. Povećava se i broj pozitivnih osoba. Plašimo se onog scenarija koji smo imali u junu i julu. Odziv za vakcinaciju je slab, jer pet odsto je malo. Prvu dozu je primilo manje od 5.000, odnosno 2.000 osoba je revakcinisano. To je veoma slabo za Novi Pazar“, rekao je Ćorović.

Zanimljivo je da je epidemiolog Doma zdravlja u Tutinu dr Mithat Eminović kazao je da je taj deo zemlje „plodno tle“ za teorije zavere zbog kojih građani ne dolaze da se vakcinišu. On je kazao da je „antivakcinalni lobi prisutan, i da su zastupljene teorije zavere“.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare