U Novom Pazaru niko ne želi HPV vakcinu

Vesti 21. jun 202213:48 5 komentara
Tanjug/Jadranka Ilić

Iako je vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV) u novopazarski Zavod za javno zdravlje pristigla pre dve nedelje, do sada nije data ni jedna doza, rečeno je radiju Sto plus u toj zdravstvenoj ustanovi.

Direktor te ustanove Šefadil Spahić rekao je da se za sada roditelji samo informišu o značaju i prednostima ove vakcine, ali da se još uvek ne odlučuju za vakcinaciju svoje dece.

Povezane vesti

„Imajući u vidu celu situaciju sa vakcinacijom stiče se utisak da su roditelji obazrivi kada je i ova vakcina u pitanju, pa žele da sačekaju još malo i dobiju još dodatnih informacija. Sve informacije o značaju ove vakcine roditelji mogu dobiti od pedijatara i odabranih lekara“, navodi Spahić.

Zavod za javno zdravlje (ZZJZ) u Novom Pazaru je početkom meseca dobio 89 doza vakcine protiv HPV-a koja je namenjena dečacima i devojčicama uzrasta od devet do 19 godina, i koja štiti od maligniteta genitalnih organa. Prema oceni Svetske zdravstvene organizacije vakcina protiv humanog papiloma virusa jedna je od najbezbednijih, a najbolji period za njeno primanje je između 12. i 14. godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare