U Novom danu o rehabilitaciji Nikole Kalabića

Vesti 08. avg 202215:32 > 15:58
N1

Viši sud u Valjevu po drugi put doneo odluku o rehabilitaciji nekadašnjeg komandanta Gorske kraljeve garde Nikole Kalabića. Sud smatra da nije bilo adekvatniih dokaza koji potvrđuju da je Kalabić bio saradnik okupatora i ratni zločinac. Da li je na pomolu istorijski revizionizam? Znamo li uopšte ko je u Drugom svetskom ratu bio okupator, kvisling, a ko oslobodilac? Treba li hitno menjati postojeći Zakon o rehabilitaciji? O tome u Novom danu govore istoričari Srđan Milošević i Predrag Marković.

Nastavljaja se rast cena osnovnih životnih namirnica. Od 10. avgusta najveljno je i poskupljenje hleba. Zašto je došlo do ovog poskupljenja i očekuju li nas još neka, proverava naša reporterka Tamara Urošević.

Naslovne strane i centralne teme iz dnevne štampe komentariše novinarka Jovana Polić.

Najnovije vesti iz sveta sporta donose nam kolege sa Sport Kluba.

Upoznaćete i mlade teakvondistkinje Srbije osvajačice medalja na nedavno održanom svetskom juniorskom prvenstvu u Sofiji.
“Striporama“, međunarodni festival stripa i popularne kulture održaće se po sedmi put, od 11-14. avgusta, pod pokroviteljstvom Nišville Jazz Festivala. Ove godine u Nišku tvrđavu dolaze neka od najpoznatijih imena stripa i ilustracije iz regiona i Evrope. Gošća Novog dana je beogradska strip autorka i ilustratorka, Jana Adamović.