U Novom danu o privatizaciji Instituta „Jaroslav Černi“

Vesti 06. dec 202114:10 > 14:48 3 komentara
N1

Ministarstvo privrede donelo je odluku da Institut vodoprivrede "Jaroslav Černi" bude prodat konzorcijumu koji čine Milenijum tim i sedam direktora iz Instituta. Jedan deo stručne javnosti već neko vreme tvrdi da ta institucija ne bi smela da se privatizuje ni pod kojim uslovima. Zbog čega je ova privatizacija sporna, da li se ovim postupkom olakšava pribavljanje pozitivnih stručnih mišljenja u vezi sa spornim projektima poput Novog Sada na vodi i projekta urbanizacije Makiškog polja, i koji su pravi motivi za prodaju Instituta, o tome u Temi jutra razgovaramo sa Zoranom Novakovićem, bivšim savetnikom u Institutu, Ivanom Ninićem, advokatom i Branislavom Božovićem, hidrologom.

Štampu ovog jutra prelistavamo sa ekonomistom Goranom Radosavljevićem.

Vlada Srbije poslala je Skupštini predlog izmena Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja kojima se za neizvođenje himne na početku školske godine škola kažnjava iznosom od sto hiljada do milion dinara. Kako će škole plaćati ove kazne, da li država na ovaj način sama sebi naplaćuje kazne, da li je reč o populističkom potezu države, šta jeste, a šta nije, a trebalo bi da bude promenjeno ovim zakonom, o tome za Novi dan govore Nemanja Štiplija, sa portala European Western Balkans, Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika i Darko Eger, direktor OŠ Knjeginja Milica.

Sportske vesti donose nam kolege sa Sport kluba.

Predstojeći period praznika nosi sa sobom rizik od povećane transmisije koronavirusa i mere se moraju odmah dobro osmisliti kako bi se to sprečilo, ukazala je organizacija Ujedinjeni protiv kovida i navela da bi trebalo uvesti obaveznu vakcinacija za sve građane. Koje mere predlažu Ujedinjeni protiv kovida, pitaćemo epidemiologa Zorana Radovanovića. Sa njim razgovara reporter N1 Dimitrije Đurić.

Od dede je nasledila talenat za umetnost. Nije književnica, ali je slikarka. Milica Živadinović, unuka pisca Bore Stankovića, predstaviće nam izložbu „Putujuće šare Srbije“. I ona je gošća Novog dana.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare