U Novom danu o izboru patrijarha Srpske pravoslavne crkve

Vesti 17. feb 202115:31
Podeli:
Izvor: N1

Srpska pravoslavna crkva bira svog novog poglavara, koji će zameniti preminulog patrijarha Irineja. Kakva je procedura? Kakva je situacija u SPC? Ko sve lobira za izbor 46. poglavara Srpske pravoslavne crkve? Ko ima najveće šanse da uđe u najuži krug? Koji izazovi i zadaci čekaju budućeg patrijarha? O tome u temi jutra razgovaramo sa teologom Nenadom Simićem.

Nakon održavanja svete liturgije sa prizivom svetog duha, koja je uobičajna za početak svakog Svetog arhijerejskog Sabora srpske pravoslavne crkve, u kripti Hrama Svetog Save će biti održan Sabor na kome će biti izabran novi patrijarh, 46. po redu. Naša ekipa biće na terenu.

O aktuelnim temama kroz pregled štampe razgovaramo sa Zoranom Preradovićem, urednikom nedeljnika NIN.

Među najugroženijima od koronavirusa su najstariji građani. Korisnicima domova za stare bile su onemogućene posete, posle imunizacije korisnika tih ustanova posete su dozvoljene. Međutim njima i dalje nije omogućeno da izlaze. Udruženje građana Amity „Snaga prijateljstva“ uputilo je zato zahtev Ministarstvu zdravlja da im se uz poštovanje svih epidemioloških mera omogući kretanje. Da li su dobili odgovor na zahtev? Kakva je situacija u domovima za stare? Da li se lakše diše posle imunizacije? Razgovaramo sa predstavnicom udruženja Nadeždom Starić

Povodom obeležavanja 700 godina od smrti Dantea Aligijerija, Italijanski institut za kulturu u Beogradu predstavio je audio-knjigu „Od mračne šume do Raja: put kroz Božanstvenu komediju na trideset i tri jezika“, posvećenu jednom od najznačajnijih književnih dela svih vremena. Među 33 svetska jezika Danteovi stihovi snimljeni su i na srpskom jeziku. Odabrane odlomke na našem jeziku izvode glumac Dragan Vujić Vujke, koji se istovremeno našao i u ulozi reditelja, i glumica Jelena Gavrilović. Koliko je bio kompleksan i zahtevan zadatak razgovaramo sa Jelenom Gavrilović.

Predstavljamo i spot za pesmu „Magla“ pevačkog kolektiva „Horkestar“, koji je poznat po svom društveno-aktivističkom angažmanu. Tim povodom gošća Novog dana je Marija Jocić, dirigentkinja ovog sastava.

Komentari

Vaš komentar