U Novom danu o izborima na Kosovu, gost i Andrej Ivanji

Vesti 14. feb. 202114:40 > 22:171 komentar
Podeli:
Novi dan špica logo poster
Izvor: N1

Većina građana na Kosovu i Metohiji, bez obzira na etničku pripadnost, priželjkuju bolji život i tome se nadaju posle vanrednih parlamentarnih izbora. Ipak ispunjenje tih želja zavisi od političke volje glavnih političkih aktera. Kakve su prognoze i očekivanja nakon što glasovi budu prebrojani? O preliminarnim rezultatima izbora na Kosovu i Metohiji u temi jutra razgovaramo s Dragišom Mijačićem iz Nacionalnog konventa o Evropskoj uniju i Stefanom Surlićem, docentom na Fakultetu političkih nauka.

Srbija obeležava Dan državnosti 15. i 16. februara, u znak sećanja na Prvi srpski ustanak 1804. i dan kada je 1835. u Kragujevcu na Sretenjskoj skupštini usvojen i zakletvom potrđen, prvi moderni Ustav Kneževine Srbije. Ovo je prvi srpski ustav, koji je Dimitrije Davidović, političar, novinar i diplomata, napisao po uzoru na ustave Francuske i Belgije. Istoričari navode da su u Sretenjskom ustavu bile izražene potrebe srpskog društva: nacionalna emancipacija, razbijanje feudalnih ustanova i autokratske vladavine. O značaju i simbolici Dana državnosti i o tome dokle smo do danas stigli kao društvo i država razgovaramo s Srđanom Miloševićem, naučnim saradnikom Instituta za noviju istoriju Srbije.

Štampu listamo s Andrejem Ivanjijem, novinarom nedeljnika Vreme.

Sindikat lekara i farmaceuta je najavio da će u ponedeljak održati protest ispred Vlade Srbije zbog velike smrtnosti među lekarima, koji su izgubili bitku s koronavirusom. Prethodno je ovaj sindikat predao Ministarstvu zdravlja listu od šest zahteva, kojima bi se, kako navode, poboljšao položaj zdravstvenih radnika, naročito onih koji rade u kovid bolnicama. Više o tome u izveštaju našeg reportera.

Epidemiološka situacija na teritoriji Pčinjskog okruga se pogoršava. Daleko najveći broj novoinficiranih je u Vranju. Poslednjih dana ovaj grad na jugu Srbije je bio na drugom i trećem mestu po broju novozaraženih slučajeva. Kako izgleda život u Vranju ovih dana? Da li su zdravstveni kapaciteti popunjeni? Kako teče imunizacija stanovništva? Šta je dovelo do pogoršanja epidemiološke situacije? O tome razgovaramo sa Sašom Stojkovićem, urednikom portala Infovranjske.

Izmenom prvobitnog predloga autentičnog tumačenja pojma „javni funkcioner“ u Zakonu o sprečavanju korupcije, koji je promenjen usled pritiska stručne javnosti, predviđeno je da se taj pojam odnosi na svako lice koje su građani neposredno izabrali, lice koje postavlja ili imenuje Skupština Srbije ili Vojvodine, Vlada Srbije i organi lokalne samouprave, ali i predsednik države, Visoki savet sudstva, Državno veće tužilaca i Vrhovni kasacioni sud. Šta ostaje sporno i koja pitanja je pokrenula ova tema, objašnjava Vladimir Tupanjac iz organizacije CRTA.

Pacijenti sa malignim bolestima u većem su riziku da obole od kovida-19. Jedna od ugroženih grupa su osobe obolele od kancera. U Srbiji je kancer pluća najčeći oblik ove bolesti, međutim, pandemija je pokrenula dodatne probleme. Više o tome u priči Dušice Jovanović.

“Dok se ne rastope boje” novi je singl muzičara Milana Stankovića za muzički projekat VIDIQ. Tim povodom Milan je naš gost.

Komentari

Vaš komentar