U Novom danu o abortusu: Čije je žensko telo?

Vesti 12. maj. 202213:49 > 14:055 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Slučaj Mirele Čavajde kojoj su u četiri zagrebačke bolnice odbili zahtev da joj se u 26. nedelji obavi prekid trudnoće, jer fetus ima maligni tumor mozga, navodeći kao razlog "prigovor savesti", izazvao je talas protesta u Hrvatskoj. U isto vreme, američki Senat odbio je predlog zakona kojim bi se abortus učinio legalnim u SAD. Čije je žensko telo? Imaju li lekari pravo na "prigovor savesti" ukoliko se zna da je abortus legalan način za prekid trudnoće i da li rast konzervativnih stavova dovodi do gubitka prava žena da odlučuju o svom telu? O tome govorimo u temi jutra, naši gosti su Tanja Ignjatović iz Autonomnog ženskog centra, novinarka Glasa Amerike Jovana Đurović i Ivan Blažević iz udruženja Solidarna.

Štampu prelistava urednik portala Vreme Andrej Ivanji.

Posle pune 3 godine, beogradski bend Vizelj će održati svoj prvi samostalni koncert u klubu Dragstor 14. maja. U nastavku Novog dana sa članovima benda razgovaramo i o koncertu, ali i o novim singlovima.

Top Gan Maverik, Dauntaun Ebi 2, Potpaljivačica, samo je deo naslova koje ćemo u maju gledati u bioskopima, a šta sve sem njih gledamo na velikom ekranu reći će nam PR Taramounta Mina Lukić.

U Institutu Servantes ove nedelje otvorena je izložba „Ilustrator/ke: Pogled na žensko stvaralaštvo u savremenoj ilustraciji“, koja okuplja radove najzanimljivijih španskih ilustratorki. O izložbi ali i kreativnim ženama čiji su radovi pred beogradskom publikom, razgovaramo sa kustoskinjom izložbe Matilde Rodriges.

Komentari

Vaš komentar