U Nišu se gradi novi kružni tok, aktivisti kažu da nema potrebnu dozvolu

Vesti 30. mar. 202119:3312 komentara
Podeli:

U Nišu se, za potrebe novog tržnog centra Delta Planet, koji se gradi nedaleko od centra grada, menja čitav jedan deo Bulevara Nemanjića. I ničeg neuobičajenog tu ne bi bilo, da jedan aktivista nije inspekciji prijavio nelegalnu gradnju "nasred" javne površine. Reč je o Danijelu Dašiću, koga javnost pamti kada je javno upozoravao da država gradi nove naplatne rampe oko Niša, iako ih u planskim dokumentima nije bilo. Sada kaže da niška administracija ponovo ide mimo propisa, ali ovog puta zbog privatnog interesa.

Već se vide obrisi novog i najvećeg tržnog centra koji će Niš imati. Menjaju se i saobraćajnice u okolini. Gradi se i drugi kružni tok.

„Ovo je jedan tipski primer divlje gradnje – na veliko“, kaže Danijel Dašić iz NKD-a.

Zašto to tvrdi aktivista, po struci građevinski inženjer, koji često upozorava kada vlast krši propise.

„Po registru, koji se zvanično zove Centralna evidencija objedinjenih procedura za izdavanje građevinskih dozvola, ovo gradilište ne postoji“, dodaje Dašić.

Ni na osnovnom nivou, tvrdi on, jer ovde nema ni table, uobičajene na ogradi gradilišta, koja je po zakonu obavezna, sa detaljima za javnost – šta se gradi, ko gradi i koliko će da traje. Te podatke probali smo da dobijemo u lokalnoj Direkciji za izgradnju.

Direktor ne odgovara, a radovi napreduju, jer je blizu kraj aprila, do kada se u Nišu priča da sve mora da bude gotovo. Dašić ostaje iza stanovišta da je „i ovog puta – privatni interes odneo pobedu nad javnim“. Da je u gradnju bez izdate dozvole ušlo fizičko lice.

„Taj čovek bi bio priveden, jer je po našem krivičnom zakonu, za fizička lica, kazna do tri godine, plus novčani iznos“, rekao je Dašić.

Izvor : N1

Dašić kaže da se ovde vidi kako se može i ima se para u budžetu kada nekom treba da se sredi okruženje za privatni biznis.

I dok kružni tokovi oko budućeg, privatnog tržnog centra „niču k’o od šale“, u ostatku grada rupe se ne krpe mesecima. Pojedine ulice, čak i godinama stoje nebeznedne za saobraćaj, poput Ulice Svetolika Rankovića na Paliluli. Ona nikada posle poplave nije sanirana.

Bujica je ovde potkopala asfalt uoči izbora u junu prošle godine. Nikada nije zamenjen, dok je susedna, Njegoševa ulica, već dva puta rekonstruisana, jer je novi asfalt „iskopala“ prva naredna jaka kiša. Dva kilometra dalje, u samom centru Niša, udarne rupe, kao da asfalta nema.

Kontrolu nad autom ili barem točak, možete da izgubite i ako u Ulici Nikole Pašića – niste naučili na ovaj „jadac“, mesecima i bez ovog znaka. Dok mnogi u Nišu godinama moraju „valovito“ i u „osmicama“, Grad Niš u prethodne tri godine, pokazuje nam sagovornik, prilagođava novom investitoru, za tržni centar, planski dokument.

„U koji se ‘ubacuju’ kružni tokovi i gde nema više predviđenog zelenila koje je bilo tu u prvom i drugom planu. Ovde si imao drveće i parking mesta, ovde imaš samo parking mesta“, poručuje Dašić.

I prijavio je inspekciji Ministarstva građevinarstva, kako kaže, nelegalno gradlište. Smatra da je nedopustivo da jedna lokalna samouprava pospešuje divlju gradnju.

Komentari

Vaš komentar