U Nišu preminula porodilja zaražena koronom, uzrok – otkazivanje bubrega i jetre

Vesti 29. apr. 202111:31 > 15:009 komentara
Podeli:

U Univerzitetskom kliničkom centru u Nišu preminula je porodilja M. P. zaražena koronavirusom, koja je pre dva dana rodila zdravu devojčicu.

Dvadesetsedmogodišnja M. P. iz Zaječara, koja se porodila u niškom Kliničkom centru u 35. nedelji trudnoće, preminula je jutros u 7.20.

Zamenik direktora Kliničkog centra u Nišu Radmilo Janković izjavio je da je preminula zbog otkazivanja bubrežene funkcije i funkcije jetre.

„Tokom jučerašnjeg dana njeno stanje se dramatično pogoršavalo. Došlo je do naglog propadanja koagulacionog statusa i propadanja bubrežne funkcije, odnosno do takozvanog HELLP sindroma. Hitno smo inicirali dijalizu, ali se stanje i dalje rapidno pogoršavalo“, kazao je Janković.

Porodilji se brzo pogoršalo zdravstveno stanje, posle čega je preminula, javlja reporter N1. Beba je, prema rečima, lekara dobro.

Janković je podsetio da je ta pacijentkinja prebačena iz Zaječara u Niš zbog slabe zasićenosti krvi kiseonikom i visoke temperature.

Kaže da je beba juče testirana i da je došao negativan PCR nalaz, te da ne očekuju dalje probleme.

Istakao je i da je opšte stanje majke bilo dramatično teško i tokom samog porođaja, da se hrabro borila i da je sa teškom saturacijom i maskom za neinvazivnu ventilaciju uspela da se prirodno porodi.

Prema njegovim rečima, od početka epidemije koronavirusa u KC Niš lečeno je ukupno osam trudnica koje su razvile „jako tešku“ kliničku sliku.

Zbog ovog tragičnog slučaja su lekari Doma zdravlja u tom gradu danas javno pozvali trudnice koje su prošle treći mesec da se vakcinisu, dok su iz Kliničkog centra podsetili da je broj hospitalizovanih pao skoro na 250, te da nemaju ni jedno dete na respiratoru.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar