U Mionici otkriven spomenik Milanu Rakiću

Vesti 30. sep 202218:04 0 komentara
FoNet/MSP

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković u Mionici je, na dan rođenja Milana Rakića, otkrio spomenik našem velikom diplomati, pesniku i akademiku.

Spomenik, koji je delo akademskog vajara profesora doktora Zorana Ivanovića, poklon je Opštine Mionica školi koja nosi ime Milana Rakića, navodi se u saopštenju MSP.

Govoreći o Rakiću, Selaković je naveo da je ovaj pesnik ime Srbije i gde god je u svetu službovao kao diplomata Kraljevine Srbije i Kraljevine Jugoslavije, a službovao je u nekadašnjoj Otomanskoj Imperiji, u Prištini, u Skoplju, u Skadru, u Solunu, te kao ambasador u Rimu i u Kopenhagenu, uzdigao je našu zemlju na najviši pijedestal i osvetlao nam obraz.

„Postao je poznat i kao srpski diplomata u Otomanskoj Imperiji, službujući u našem konzulatu u Prištini u vreme kada su Kosovo i Metohija bili okupirani, kada je nad njim suverenitet imala neka druga država, veliko i moćno carstvo koje se prostiralo na tri kontinenta, ali ni tada nije imao dilemu kome ta zemlja pripada i da li se za KiM treba ili ne treba boriti, a tu dilemu nemamo ni mi danas“, kazao je Selaković.

Rekavši da svaka generacija Srba daje svoj doprinos u borbi za Kosovo i Metohiju, jer je borba za KiM borba za naš opstanak i za naše postojanje, dodao je da ni ova generacija, ni Srbija, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, ni bilo ko ko se nalazi na nekom odgovornom državnom mestu, nema dileme oko tog pitanja.

Selaković je istakao da ćemo nastaviti da se borimo da što veći broj država članica UN poštuje i priznaje suverenitet Srbije nad KiM, jer je on upisan i u Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN, a naveo je da iz dana u dan, iz meseca u mesec, sve više država revidira svoj stav.

Posle otkrivanja spomenika Selaković je sa predsednikom Opštine Mionica Bobanom Jankovićem posetio OŠ „Milan Rakić“, gde je razgovarao sa učiteljima i nastavnicima.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!