U medijima danas ni „d“ od debate, kako su vlast i opozicija razgovarali ranije

Vesti 29. jan 202119:39 5 komentara

Razmena različitih političkih mišljenja postala je retka pojava u medijskom prostoru Srbije. Kako su razgovori vlasti i opozicije izgledali ranije i da li su mogući danas u svetlu najavljenog dijaloga vlasti i opozicije, ali i predstojećih, takođe za sada samo najavljenih, vanrednih izbora?

Godina 2005, TV Pink, gostuju generalni sekretar Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić i direktor Narodne kancelarije predsednika republike Dragan Đilas.

Tanja Jordović, voditeljka: Žao mi je što koristim ovaj rečnik ali citiram. „Dragan Đilas, lopuža i prvo blebetalo predsednika Tadića, gospodin Vučić. Demagoški političar koji sramno licitira ko je koliko pomoći odneo Banatu, gospodin Đilas.

Preko malih ekrana gledali smo debate, jedna od njih i ona u predizbornoj kampanji za predsednika Republike 2012. godine.

Povezane vesti:

„Ako smo mi kriminalci kažnjavajte nas, ako ste vi kaznićemo mi vas. Ako mi budemo kaznite ponovo vi nas“, rekao je Tomislav Nikolić u emisiji RTS-a „Reč na reč“.

„Morate da dobijete poverenje građana. Nikad do sada to niste dobili uveren sam da nećete ni sada“, odgovorio je Boris Tadić u istoje emisiji.

I skoro zaboravili kako izgleda razmena mišljenja. A onda je usledila „Reč na reč“. Godina 2021.

„Mogu da se obezbede besplatni udžbenici za sve učenike u Srbiji srednjih i osnovnih škola“, poručila je potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić.

„Ona je jedna tajkunka na platnom spisku Dragana Đilasa…Sram da vas bude“, rekla je poslanica SNS Biljana Pantić Pilja.

„Nemojte molim vas, bez izraza kao što su ‘sram da vas bude’. to prosto nije u duhu ove debate“, rekao je Zoran Stanojević s RTS-a.

Kad je i pokušaj dijaloga dobar

A da li je to debata? Neki opozicionari kažu u pitanju je mali korak – potrebno ih je više.

„To je pokušaj dijaloga. Ali znate, kada imate…da nemate ni pokušaj dijaloga onda je i pokušaj dijaloga dobar“, smatra predsednik Nove stranke Aris Movsesijan.

Iz drugog filma, odnosno iz studija N1, Boris Tadić poručuje.

„Nije ključno pitanje političkih izbora i pobede nad postojećim vlastima izborni uslovi i medijsko pitanje u Srbiji. Mislim da se veoma dramatično promašuje od strane onih političara opozicije koji misle da će za šest meseci normalnog medijskog izveštavanja Vučićev režim pasti. To je prosto netačno“, kaže Tadić.

Trebalo bi, dodaje Tadić, ponuditi i nove politike.

„Naravno da uvek razgovarate sa političkim protivnikom. Sa istomišljenikom se dogovarate. A dijalog u vezi ovih izbornih uslova je svakako sa političkim protivnikom. Sve stranke koje su bile prisutne ovde, ja sam tražio da se izjasne, da je jedini njihov politički protivnik Srpska napredna stranka odnosno režim Aleksandra Vučića“, navodi Movsesijan.

A taj „protivnik“ bi trebalo da im obezbedi izborne uslove, ako je moguće – za pobedu.

„Interes ove vlasti, ako zaista misli da traje po bilo kojoj osnovi, jeste da omogući normalan fer plej izborni postupak. I to ne samo u predizbornom ciklusu, nego i na samim izborima. Dosadašnja metodologija je ostavila jako loše posledice na politički život Srbije i mislim da je vreme da i oni shvate da apsolutno neko svoje stanje trajanja ili prisustva u politici ne mogu ostvarivati ovim sredstvima koja su koristili do sad“, rekao je Branislav Lečić, frakcija Demokratske stranke.

Dok se nadaju da će vlast, protiv koje su, obezbediti izborne uslove, opozicioni političari su i i jedni protiv drugih, odnosno podeljeni u različite frakcije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare