U Kragujevcu skupljeno više od 100 tona staklenog ambalažnog otpada za reciklažu

Vesti 28. jul 202212:55 3 komentara
Pixabay

U Kragujevcu je za godinu dana prikupljeno 107 tona staklenog ambalažnog otpada, što je za 223 odsto više nego prethodnih godina, preneo je portal InfoKG. Sakupljene količine predate su dalje na reciklažu, a sticanju navika razdvajanja otpada pomoglo je uvećanje broja reciklažnih kontejnera za staklo.

Pročitajte još:

Nemačka razvojna saradnja koju sprovodi GIZ pokrenula je početkom 2020. projekat „Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu“. Inicijativu u Srbiji sprovode NALED i Sekopak, a Kragujevac je izabran za opštinu u kojoj je startovao projekat.

U gradu je ubrzo postavljeno 120 „zvona“ za sakupljanje staklene ambalaže, sa ciljem da se prikupljene količine uvećaju za 20 odsto.

Pored Kragujevca, u projekat su uključeni gradovi Beograd, Niš, Sombor, Novi Sad i opština Varvarin, a do sada je postavljeno ukupno 600 kontejnera za reciklažu stakla.

Iako građani Srbije proizvedu oko 14.000 tona staklenog otpada godišnje, tek polovina završi na reciklaži, što je ispod proseka drugih razvijenih evropskih zemalja.

U prethodnih godinu dana putem projekta je prikupljeno 589.000 kilograma staklene ambalaže, što znači da su se prikupljene količine u svim pilot gradovima i opštinama povećale za više od 50 odsto.

Sav otpad od stakla iz namenskih kontejnera preuzima zaduženi operater Sekopak, koji prikupljene količine izvozi dalje na reciklažu u Bugarsku ili Hrvatsku.

Cene transporta su jedan od razloga zašto se ova vrsta ambalaže nedovoljno reciklira u zemlji, zbog čega se projektni partneri nadaju da bi se budućnosti mogli ponovo osposobiti kapaciteti Srpske fabrike stakla u Paraćinu, kako otpad više ne bi morao da se izvozi.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare