U Kragujevcu održana tradicionalna Sretenjska akademija

Vesti 15. feb 202216:33 > 17:00 0 komentara
Tomislav Momirović
Tanjug/Grad Kragujevac

U Kragujevcu, u kome je 15. februara 1835. godine donet Sretenjski ustav, jedan od najliberalnijih u Evropi tog vremena, održana je tradicionalna Sretenjska akademija.

Sretenjsku besedu govorio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, koji je istakao da su Prvi srpski ustanak i prvi srpski ustav uzdigli Srbiju iz tmine srednjeg veka i osvetlili put ka modernoj Evropi.

Pitanje koje postavljam sebi, ali i vama, jeste – Sa čime pred Karađorđa? Sa čime pred Miloša? Šta smo mi uradili da nastavimo njihovo delo? Da li smo potomci dostojni velikih dela naših predaka, rekao je Momirović i dodao da „smo uradili mnogo toga dobroga i da nemamo čega da se sramimo kada bi izašli pred njihov sud“.

Povezane vesti

Nekada se za ovu državu ratovalo, a sada se za budućnost borimo drugim sredstvima – novim poslovima, novim putevima, čistijim rekama i jezerima, boljim životom i svetom neopterećenim granicama za nova pokolenja, rekao je Momirović.

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić rekao je da „duh sretenjske Srbije može i treba da nas inspiriše – da poštujući istoriju i tradiciju, gradimo jaku i modernu državu”.

Ustav je samo jedno u nizu zaveštanja koje nam je knjaz ostavio u amanet. Naša je obaveza da sledimo njegov san o Srbiji i srpstvu – da se okupljamo, ne da se mrzimo i ne da se svađamo, već da se volimo i praštamo, dok gradimo bolju kuću za našu decu, rekao je Dašić.

On je poručio da Kragujevac treba poput Srbije da „nastavi da korača razvojnim putem u svakoj oblasti, a možda i korak ispred drugih gradova“.

Da konačno rešimo problem aerozagađenja zamenom kotlova na ugalj, kotlovima na gas u gradskoj toplani, da Severnom obilaznicom i Gružanskim koridorom povežemo grad sa najvažnijim putnim, ali i železničkim pravcima, rekao je Dašić.

Na svečanoj akademije prikazan je izgrokaz „Kulturna diplomatija“, po tekstu Vladimira Đorđevića, u režiji Mladena Kneževića, koji su izveli glumci ansambla Knjaževsko-srpskog teatra.

Položeni venci na sarkofag vožda Karađorđa

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije i predsednica Odbora za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije Darija Кisić položila je povodom Sretenja – Dana državnosti Srbije, lovorov venac na sarkofag vožda Кarađorđa u Crkvi svetog Đorđa na Oplencu.

Vence su položili i delegacije Ministarstva odbrane, opštine Topola, Zadužbine kralja Petra Prvog, predstavnici udruženja i građani, objavilo je ministarstvo.

Darija Kisić, Oplenac
Tanjug/Jadranka Ilić

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!