U Kragujevcu i Kruševcu počelo vakcinisanje starijih: Vakcinu dobio i Đorđe (96)

Vesti 16. jan. 202113:35 > 13:39
Podeli:
Izvor: Tanjug/Nikola Anđić

Kruševački Dom zdravlja počeo je vakcinaciju najstarijih građana koji su se prijavili putem portala eUprava. I u ambulanti kragujevačkog Doma zdravlja u naselju Erdoglija počela imunizacija starijih od 75 godina.

Dom zdravlja Kruševac je za danas pozvao 20 starijih od 75 godina.

Direktorka Doma zdravlja, Marina Kostić, objasnila je da građani najpre popunjavanju saglasnost, obavlja se pregled i tek tada primaju vakcinu.

Dom zdravlja je termine za vakcinaciju zakazivao na po deset minuta, kako se ne bi stvorila gužva i kako bi se poštovale epidemiološke mere.

povezane vesti

Do sada je u Kruševcu vakcinisano oko 500 lica.

Vakcinu je krajem prošle godine najpre primio deo korisnika Gerontološkog centra, a početkom ove i deo zaposlenih u kruševačkom Zavodu za javno zdravlje, Domu zdravlja, Opštoj bolnici i Specijalnoj bolnici Ribarska Banja.

Mesni Zavod za javno zdravlje je Institutu „Batut“ prosledio i spisak 78 zdravstvenih radnika iz privatne prakse koji su zainteresovani da prime vakcinu.

U Kragujevcu je za starije danas predviđeno 35 doza Fajzerove vakcine, a vakcinaciju sprovode ekipe Doma zdravlja.

Građani koji su se vakcinisali među prvima rekli su novinarima da „nisu imali dilemu“, jer veruju medicini i da smatraju da je vakcina najbolji način da se zaštite od Kovid-19.

Đordje Đorđević, star 96 godina, navodi da redovno prima i vakcinu protiv gripa, a pozvao je građane da se vakcinišu protiv koronavirusa i obezbede zaštitu „bez obzira koliko će da traje“.

Njegov sugrađanin Danilo Mojsić rekao je da se posle vakcinacije oseća „normalno i dobro“.

Direktor Doma zdravlja u Kragujevcu Vasilije Antić je rekao novinarima da očekuje da će svaki dan biti nastavljena vakcinacija starijih građana.

On je najavio da će u ponedeljak biti nastavljena vakcinacija korisnika Zavoda za zbrinjavanje odraslih „Male pčelice“, a u utorak zdravstvenih radnika Kliničkog centra, Hitne pomoći i Doma zdravlja.

U sredu će biti vakcinisani zaposleni u privatnim zdravstvenim ustanovama.

Antić je rekao da se za vakcinaciju prijavilo oko 50 odsto od ukupno 600 zaposlenih u Domu zdravlja i ocenio da je odziv dobar.

On je rekao da tako nije bilo tako u početku, ali da se mora uzeti u obzir da je u Domu zdravlja 150 zaposlenih imalo koronu koji moraju da sačekaju mesec, dva ili tri da bi se vakcinisali.

„Očekujemo da počnemo vakcinaciju i kineskom vakcinom. Kod nas u Domu zdravlja se prijavilo osmoro za kinesku vakcinu. Najverovatnije da ćemo ponedeljak, utorak tom vakcinom najpre vakcinisati zdravstvene radnike“, rekao je Antić.

Kazao je da se dosta njih izjasnilo da primi rusku vakcinu, a da se jedan sugrađanin odlučio da primi vakcinu „Astra zeneka“.

U Kragujevcu je do danas vakcinisano 775 osoba, a sa današnjom akcijom vakcinacije ukupno će ih biti 810.Antić očekuje od vakcinacije da više nema novoobolelih zdravstvenih radnika, da bolnice budu manje opterećene i da za mesec dana rade u boljim uslovima.

Pozivajući se na „američke izvore“, Antić je rekao da posle preležanog COVID-19 svaki treći pacijent ima neke posledice.

„Mnogo je manji rizik vakcinisati se biti i ne biti u toj trećini koja ima dugoročne posledice (kao što su) zamor, ubrzan rad srca, promene na plućima“, poručio je Antić.

On je ocenio da je situacija u kovid-ambulanti Doma zdravlja „povoljnija“, s obzirom da je od prošle nedelje broj pregleda oko 300 dnevno za razliku od početka decembra kada je bilo preko 1.000.

„Od tih 300 smanjuje se broj pozitivnih, juče je bilo 53 zaražena korona virusom“, rekao je Antić.

On je izrazio očekivanje da će u toku sledeće nedelje brojevi padati i da će se doći na nivo koji je bio krajem septembra i početkom oktobra.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar