U KBC Zvezdara četiri petine pacijenata nevakcinisano, najmlađi ima 20 godina

Vesti 20. sep 202110:22 > 14:1618 komentara

Kliničko-bolnički centar (KBC) "Zvezdara" ponovo je u kovid sistemu i u toj ustanovi na lečenju su 64 pacijenta, izjavio je direktor KBC Petar Svorcan.

„Mi smo sinoć od 18 časova sa delom svojih kapaciteta ušli u kovid sistem i od sinoć do jutros primili smo 64 pacijenta“, rekao je Svorcan za RTS, napomenuvši da je to peti put da se KBC „Zvezdara“ vraća u kovid sistem.

Povezane vesti

Istakao je da je njih devetoro u jedinici intenzivne nege. Za sada svi su na invazivnoj ventilaciji, niko nije intubiran, dodao je doktor.

„Skoro 80 odsto pacijenata zahteva kiseoničku potpornu terapiju sa srednje teškom ka teškom kliničkom slikom“, rekao je Svorcan.

Kada je reč o starosti pacijenata, Svrcan je naveo da najmlađi pacijent ima 20 godina, a najstariji 86.

Ističe da otprilike četiri petine pacijenata nije vakcinisano, kao i da su im tegobe počele tokom lečenja kod kuće u periodu od sedam dana.

Ističe da su se nažalost opet uključili u kovid režim, a da su se nadali da neće više biti potrebe.

„Verujem da ne bi ni bilo potrebe da su naši građani bili odgovorniji i da smo se malo više vakcinisali u maju i junu, kada smo mogli da sprečimo da dođe do pojave ovih brojeva. Moja jedina poruka i apel je kao i do sada – vakcinacija, vakcinacija, vakcinacija. Ona nema alternativu, spasava živote i odlazak i unetenzivnu negu“, poručio je Svorcan.

Jedan deo KBC „Zvezdara“ ostaje u nekovid sistemu – to je nefrologija sa hemodijalizom, pedijatrija i pacijenti koji su na biološkoj terapiji koji će nastaviti da je primaju u zelenoj zoni.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar