U Karajukića bunarima jutros minus 28, kakvo nas proleće očekuje

Vesti 13. mar. 202208:11 > 08:24
Podeli:
hladnoća
Izvor: Pixabay

Polovina je marta, a nikako da izađemo iz minusa. Zbog mraza, na snazi je i narandžasti meteo alarm. Goran Mihajlović iz RHMZ-a kaže da ćemo narendih dana polako izlaziti iz hladnog perioda. Prolećne temperature najavljuje već za utorak.

Pomoćnik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda Goran Mihajlović rekao je za RTS da je izraženo severostočno strujanje uslovilo hladan vazduh sa severoistoka Evrope, za koji ni Karpati nisu bili granica.

„U Karajukića bunarima, gde je inače izmerena najniža temperatura ikada u Srbiji 1985. godine, čak minus 39, ovog jutra je minus 28 stepeni. Tako da je to veoma hladno za ovo jutro“, kaže Mihajlović. Karajukića bunari nalaze se između Sjenice i Tutina.

Ipak, naredne nedelje polako izlazimo iz hladnog perioda.

Očekuju se topliji dani sa slabim jutarnjim mrazevima, uz porast dnevnih temperatura.

Slabljenje mrazeva očekuje se u ponedeljak i utorak, u sredu kraće naoblačenje, a za četvrtak se očekuje maksimalna temperatura iznad višegodišnjeg proseka.

Pravo prolećno vreme biće već u utorak.

Manji pad temperature osetiće se u petak i narednog vikenda. Biće, kako kaže, i mraza, ali će on biti slab.

"S tim da je 23. mart srednji datum poslednjeg snega u Beogradu. U tom smislu nije iznenadio ovaj hladan talas u odnosu na prethodne decenije", rekao je Mihajlović.

Napominje da na planinama ima snega, a da će naoblačenje sredinom nedelje u niže predele doneti mestimičnu kišu, dok će na planine doneti sneg.

"Neće biti značajnog uvećanja snežnog pokrivača, ali doći će do manjeg uvećanja. Ljubitelji zimskih sportova imaće dug period sa snegom u planinskim centrima", rekao je Mihajlović.

Što se tiče dugoročnije prognoze, navodi da će nakon sledećeg vikenda uslediti nešto niže temperature, ali da će poslednjih sedam dana marta obeležiti porast temperatura i prolećno vreme.

Napominje da to što je u februaru bilo toplo, ne znači da će u martu biti hladno.

"Očekuje nas lepo i prijatno proleće koje podrazumeva i prolazno naoblačenje, i povremenu kišu, a ne treba isključiti i pljuskove sa grmljavinom u drugom delu proleća", kaže Mihajlović.

Temperature će biti oko proseka.

Komentari

Vaš komentar