U Kanadi pokrenuta peticija za zabranu filma Borisa Malagurskog

Vesti 11. okt 202214:38 16 komentara
Boris Malagurski, Da sam ja neko
Screenshot/Da sam ja neko

Međunarodni ekspertski tim Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK) pokrenuo je peticiju za zaustavljanje prikazivanja filma "Republika Srpska: Borba za slobodu" kanadskog autora Borisa Malagurskog, objavio je list "Danas".

Cilj peticije, kako je navedeno, je da upozori političke subjekte država i gradova u kojima je najavljena promocija filma, ali i ostatak sveta na anticivilizacijski pokušaj izjednačavanja žrtava genocida i zločinaca, revizijom istorijskih, naučnih i sudskih činjenica o genocidu u Bosni i Hercegovini.

Autor filma tako javno negira genocid, ali i međunarodno pravo, međunarodnu pravdu, međunarodne sudove i Ujedinjene nacije, saopšteno je iz IGK.

Pravosnažnom presudom od 26. februara 2007, podsećaju, Međunarodni sud pravde u Hagu je sudskom formulacijom da su vojska i policija entiteta Republika Srpska osmislile i izvršile genocid u Srebrenici otvorio legitimnu i legalnu mogućnost potpunog pravnog osporavanja entiteta.

Nacionalni parlamenti skoro svih država u čijim gradovima su najavljene projekcije filma su usvojili rezolucije kojima se prizna genocid u Srebrenici, 11. juli proglašava Danom sećanja na žrtve genocida i odaje počast žrtvama genocida.

Ako se film „Republika Srpska: Borba za slobodu“ bude prikazivao u navedenim državama to bi predstavljalo kršenje navedenih rezolucija njihovih parlamenat, ocenjeno je.

„Imajući u vidu da film Borisa Malagurskog revidira bolnu bosanskohercegovačku istoriju 1992 -1995, imajući u vidu da film ponižava žrtve i međunarodne sudove pravdanjem genocidnih zločina ‘Borbom za slobodu’, pozivamo sve prijatelje istine o agresiji na Bosnu i Hercegovinu i genocida protiv njenih građana, posebno Bošnjaka i pravde za žrtve tih največih zločina posle Holokausta u Evropi na potpisivanje peticije za hitno zaustavljanje promocija anticivilizacijskog filma“, tvrde iz IGK.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare