U kafani „CIA, snajka, CIA“ – a šta je zapravo hibridni rat i kome on služi

Vesti 15. okt 202219:22 14 komentara

Od početka rata u Ukrajini u javnom prostoru se više nego ranije govori i o takozvanom "hibridnom ratu". Ko ga vodi - odgovor zavisi od toga koga pitate. Za prozapadne analitičare - Rusija je usavršila tehnike hibridnog ratovanja, dok se u domaćoj, srpskoj javnosti sve češće mogu čuti poruke da se "hibridni rat" vodi protiv Srbije i njenog predsednika. Analiziramo: šta je hibridni rat, kako se vodi i kome služi?

Rat – skupa reč, koja se u javnom prostoru troši bez zadrške, a sve češće i u novom obliku: „Protiv Srbije vodi se „hibridni rat“ – tvrdio je još u februaru predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Sve zbog, kako je tada rekao, dobrih rezultata u mnogim oblastima. Danas, ljudi bliski vladajućem režimu tvrde – vodi se „hibridni rat“ protiv Srbije, ali i protiv Vučića.

„Biće jezivo teško, biće strašno. Pritiskaju oni i druge, ali Vučića najviše. Moramo da budemo svesni situacije u kojoj živimo. Ovo je Treći svetski rat“, naveo je urednik „Informera“ Dragan J. Vučićević na TV Pink.

Povezane vesti

Da li onda građani Srbije žive u ratu, a da toga nisu svesni? Poruke koje se plasiraju služe za kreiranje teorija zavere, kaže za N1 vojni analitičar Aleksandar Radić i dodaje da političari to ciljano koriste kao odgovor na kritike.

„Nažalost, u dnevnoj politici je vrlo lako koristiti pojam ‘hibridni rat’. Svaki političar koji napravi grešku i suoči se sa kritikom, koji svoje brljotine pokušava da pokrije, može da kaže da to nije to što mi vidimo – nego da je reč o hibridnom ratu koji se vodi protiv naroda kojem on pripada. To je na Balkanu jedan od omiljenih mehanizama, jer svi smo mi u nekim teorijama zavere, verujemo kako se čitav svet bavi samo nama i onda imate dovoljno onih koji će klimati glavom kada kažete: ‘Da, da, to se vodi hibridni rat protiv Srba'“, smatra Radić.

Ali, nisu balkanski političari u tome usamljeni – predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko tek nedavno je izjavio da se protiv svih nas vodi „hibridni rat“, a Ukrajina je, kaže, samo izgovor. Ili ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko koji tvrdi da se vodi totalni hibridni rat Zapada protiv Rusije. I zaista, šta je prema definiciji hibridni rat? Kako se vodi?

„Pod hibridnim ratom najčešće podrazumevamo to da država vodi borbu protiv druge države bez upotrebe velike vojne snage, bez izvođenja velikih vojnih operacija. To naravno ne podrazumeva da ne postoji nasilje u okviru hibridnog rata, ali to nasilje je mnogo manjeg obima i intenziteta i koriste se ne-državni akteri, to su razne paravojne snage, terorističke organizacije, organizovane kriminalne grupe…“, navodi programski direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Predrag Petrović.

… Ali i društvene mreže, na kojima se starteški i planski šire dezinformacije i koje se povezuju sa primenom takozvane „meke moći“ u hibridnom ratovanju. Iregularni rat, nekonvencionalni ili specijalni rat, ipak, teško je dokazivo da je zaista na delu.

„Lako je to reći iz kafića kod nas i krenuti one šablonske priče kako CIA kontroliše sve, ima ko o tome da misli i kako se to radi, zapravo mislim da je svet mnogo složeniji i da ima mnogo primera za neke aktivnosti koje su zlonamerne, pre svega u psihološko-propagandnom okviru, ali da je jako teško govoriti o tim mahanizmima kao o delu jednog sistematičnog scenarija koji ima jedinstvenu liniju u rukovođenju i komandovanju, a to bi bio valjda preduslov da nešto nazovete ratom, pa bio hibridni ili neki drugi…“, dodaje vojni analitičar Aleksandar Radić.

Zato, kada naredni put pročitate naslov u novinama kao što je ovaj ili čujete da se protiv Srbije vodi „hibridni rat“ – tu informaciju „konzumirajte“ sa rezervom.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare